Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rebalans proračuna praktički je gotov, a oni koji su preraspodjelom ostali bez svog dijela kolača digli su se na noge. Zbog nedostatka novca stopirana je borba protiv korupcije, jer nema novca za potrebnu opremu. Manje su dobili i branitelji, obrazovanje i djeca. I to ona najranjivija, bolesna, bez roditelja.


Djeca, udruge, branitelji - dugačak je popis onih koji su kresanjem proračuna ostali kratkih rukava. Policajci gotovo u doslovnom smislu. Oni su nakon godina molbi napokon trebali dobiti nove, primjerene uniforme. No od toga ništa. Štedi se na policiji, ali i na braniteljima koji su zadovoljni jer se nije diralo u njima najbitnije.

Vezani članci Andrej Plenković i Zdravko Marić (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Premijer Plenković najavio skori rebalans proračuna i otkrio koje će ministarstvo najviše profitirati Slika nije dostupna Marić o zahtjevu javnih službenika za 15 posto većim plaćama: "To proračunski ne postoji"

'Trajna prava se nisu dirala, znači mirovine i invalidnine su ostale iste, čak i neke jednokratne potpore su ostale iste. A kresani su stambeni krediti i ove jednokratne pomoći za samozapošljavanje, školovanja i tako', rekao je Tihomir Krešćec iz Udruge branitelja liječenih od PTSP-a.

Loše su prošli i oni najranjiviji - djeca. Borba protiv nasilja u školama i obitelji, briga za djecu s tjelesnim i mentalnim oštećenjima, za djecu bez roditelja, za sprječavanje samoubojstava naših najmlađih. Sve to i još mnogo toga ostalo je bez novčane potpore Vlade.

'Svi se pitamo od kud toliko nasilja među djecom i nad djecom, gdje su uzroci poremećaja u ponašanju djece, ali ako ne uložimo u prevenciju već u ranoj školskoj dobi onda ćemo kroz 5-6 godina imati generaciju u kojoj ćemo onda morati ulagati u intervencije i razne druge programe koji će nas puno više koštati', smatra Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece.

Do kresanja proračuna sasvim je sigurno moralo doći, no je li rebalans napravljen kvalitetno i je li novac baš najmudrije preraspodijeljen nešto je o čemu će se još raspravljati.