Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Friščić: Razgovarat ću s relativnim pobjednikom izbora u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HSS-a Josip Friščić je nakon objavljivanja prvih izbornih rezultata rekao da se njegov stav nije promijenio i da će koalicija HSS-HSLS-PGS razgovarati sa strankom koja bude relativni pobjednik izbora u Hrvatskoj, bez dijaspore.

Također je rekao da se još ni sa kim nije čuo, jer je ugasio mobitel.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Posljednji dan kampanje Peđa Grbin predstavio politiku koalicije: "HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike" Slika nije dostupna Jedini kandidat za predsjednika HSS-a predsjednik Josip Friščić

Upitan od novinara ako HDZ bude relativan pobjednik izbora u
Hrvatskoj znači li to da će on prvo razgovarati s HDZ-om, Friščić je odgovorio 'upravo tako'.

Upitan od novinara očekuje li već sutra razgovore, Friščić je rekao da ih sutra ne očekuje.

'Noćas ćemo pratiti rezultate, onda ćemo i proslaviti to, a onda ima vremena i za razgovore', poručio je Friščić. Istaknuo je kako je zadovoljan rezultatima i kako misli da će biti još mandata, odnosno očekuje da će HSS doći do svojih devet mandata.

Naveo je da će koalicija HSS-HSLS-PGS dati potporu HDZ-u ako prihvati njihov program, a ako to ne učini, neće.

Friščić je rekao da je platforma za njihov razgovor od koje neće odstupiti aktiviranje ZERP-a od 1. siječnja 2008., pitanje
raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem koje bi tijekom 2008. bilo koncesijski bilo vlasnički trebala preuzeti obiteljska gospodarstva. Nadalje, tu je i pitanje referenduma vezano uz ulazak Hrvatske u NATO, pitanje reforme poreznog sustava da najmanje 20 posto poreznih prihoda pripadne lokalnoj samoupravi, te minimalna mirovina od 1500 kuna.

Friščić je rekao da to sve što je naveo mora biti zadovoljeno, ali i kako su svjesni da se sve to ne može odmah realizirati.

Ponovio je kako se koalicijskim sporazumom mora točno reći što se do kojeg roka mora ostvariti.

'U tom vremenu će se intenzivirati i pregovori, a i po pitanju ulaska u EU moramo postaviti jasne platforme', rekao je Friščić.

Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić istaknula je da će koalicija HSS-HSLS-PGS dati potporu onome tko će prihvatiti njihov program. Rekla je da su glavne točke programa od kojih neće odstupati financijska decentralizacija, radno zakonodavstvo, depolitizacija javnih poduzeća, položaj umirovljenika i poljoprivreda. Adlešić je rekla da ju još nisu zvali ni Ivo Sanader, ni Zoran Milanović, a da sutra počinje novi tjedan kad očekuje pozive.

U središnjici HSS-a u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu, gdje koalicija HSS-HSLS-PGS-ZDS-ZS očekuje izborne rezultate, veselo je. Rezultati se čekaju na dvije etaže. Jedna etaža su službene prostorije gdje se gleda televizija i plješće svakom mandatu. Dva kata ispod je veselo jer se rezultati čekaju uz pjesmu i svirku tamburaša te pun stol domaće hrane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene