Pljušte reakcije na odlazak predsjednika Zorana Milanovića iz Okučana zbog majica s natpisom Za dom spremni na obljetnici Bljeska.

Galerija


"Potpuno razumijem reakciju predsjednika RH Zorana Milanovića jer taj uzvik i meni izaziva gađenje.

Vezani članci Državni vrh u Jasenovcu Hoće li nakon silnih "čašćenja" u zadnje vrijeme Milanović i Plenković zajedno u Jasenovac: "Usuglasit će se kako će taj dan izgledati" Milorad Pupovac Pupovac: "Pomogao sam Milanoviću da postane predsjednik, a sad me ponižavaju najcrnji fašisti koji su sad s njim"

Moja Hrvatska je otvorena i tolerantna Hrvatska i pozdravu ZDS nema i ne smije biti mjesta u javnom prostoru. Dužnost je svih nas u javnom životu, koji želimo da Hrvatska ide naprijed, da takve poteze osudimo", napisao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak na Facebooku. 

Milorad Pupovac iz SDSS-a smatra da se radi o podmetnutom i moguće smišljenom događanju. 

"ZDS ne bi trebao biti prisutan niti na komemoracijama niti na jednim drugim mjestima, jer je povezan s NDH koja ne bi smjela imati imati dodirnih točaka s modernom Hrvatskom. Tko god napravi odmak od tog pozdrava taj radi dobro za RH", izjavio je Pupovac za N1. 

"Pozdrav Za dom spremni ne može biti korišten na službenim svečanostima današnje Hrvatske. On je historijska činjenica, ali njegovo legaliziranje na komemoracijama je nešto što povezuje današnju RH sa HND i to treba riješiti", kazao je.

"Očito je da će o tom problemu trebati raspravljati i donijeti zakonsku regulativu", napomenuo je. 

"Incidentna situacija"

Premijer je danas opravdavao ploču HOS-a u Jasenovcu, a Pupovac kaže kako nisu prešli preko te situacije. "Mi preko te situacije nismo prešli niti prelazimo. Taj pozdrav i to znamenje ne može biti nigdje i to ne može biti opravdano ničime. To znamenje ne može imati značenje nego što je historijsko značenje", rekao je i dodao kako će SDSS ići samostalno na izbore.

"Pitanje Za dom spremni neće biti centralno pitanje naše kampanje, ali tom pitanju posvećujemo pažnju u skladu s pojavama ustaške tradicije u Hrvatskoj".

Upozorio je na mogućnost da ova polemika između Plenkovića i Milanovića ne izazove dublji sukob.

"Ovo je jedna incidentna situacija, kao što je moguće da je ploča HOS-a u Jasenovcu bila podmetačina, tako da je ovo moguće da je ovo jedna ponovljena podmetačina. Neke ste junake iz perioda iz prethodnih godina mogli vidjeti i danas u Okučanima", kazao je. 

Arsen Bauk ne misli da je situacija u Okučanima početak predizborne kampanje i ne misli da su ovo ideološki prijepori. "Sjetite se Plenkovićevog vijenca na Sutjesci, ali premijer previše taktizira", kazao je Bauk za N1. Pozdravio je današnju reakciju predsjednika u Okučanima. 

"Svatko civiliziran reagirao bi isto kao Milanović"

GLAS (Građansko-liberalni savez) najoštrije je osudio incident koji se dogodio u Okučanima na obilježavanju obljetnice vojnoredarstvene akcije Bljesak.

U priopćenju navode kako je tamo ponovo istaknut slogan sramotnog fašističkog režima iz 2. svjetskog rata.

"Istovremeno, dajemo snažnu podršku predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću koji je zbog toga napustio skup. Pod dirigentskom palicom Andreja Plenkovića i uz izvršitelja Tomu Medveda, dogodila se planirana provokacija na koju bi svaki civilizirani građanin Hrvatske reagirao jednako kao Predsjednik Republike.

Zoran Milanović od prvog dana svog mandata pruža ruku pomirenja, suradnje i razumijevanja, ali da bi to bilo moguće, potrebna je volja i s druge strane. Sretni smo zbog toga što nakon dugo vremena imamo Predsjednika Republike koji bez zadrške i dosljedno brani tekovine civiliziranih i humanih društava.

Žalosno je da još uvijek živimo u zemlji u kojoj zloupotreba fašističkih simbola zagađuje sjećanje na žrtve i strahote rata. Sve se to ne bi događalo da nemamo premijera koji misli da postoje dvije vrste ZDS pozdrava – onaj koji se ne smije i onaj koji se smije koristiti.

Sve dok s državnih svečanosti umjesto ljudi s fašističkim obilježjima bude morao odlaziti predsjednik Republike, za Hrvatsku neće biti sreće", navodi se u priopćenju GLAS-a. 

"Prvosvibanjski igrokaz u režiji Milanovića i Plenkovića"

S obzirom da se bliže izbori, HDZ i SDP se vraćaju prokušanom receptu ostanka na vlasti – svađanju naroda, smatraju pak Hrvatski suverenisti.

"HDZ i SDP nemaju odgovor na pitanje zašto je Hrvatska po gospodarskom razvoju, po konkurentnosti i po razvoju poduzetništva na začelju europskih zemalja, zašto se u Poljsku vraćaju mladi Poljaci, a iz Hrvatske mladi odlaze, zašto Mađarska bilježi rast nataliteta za 20 posto a Hrvatska izumire, zašto ostale europske zemlje imaju razvijenu poljoprivredu, a mi ovisimo o uvozničkom prehrambenom lobiju", istaknuli su Hrvatski suverenisti u priopćenju kojim su reagirali na događaje u Okučanima tijekom obilježavanja jubilarne - 25. obljetnice Vojno- redarstvene operacije "Bljesak".

Ustvrdili su kako, umjesto odgovora na ta pitanja, HDZ i SDP provociraju podjele u hrvatskom društvu te se nadaju da će se birači "zakopati u rovove", zaboraviti na prethodno navedena ključna pitanja i birati HDZ, kao "najsigurnijega borca protiv SDP-a" i SDP kao "najsigurnijega borca protiv HDZ-a".

"Da apsurd ovog igrokaza bude veći, istovremeno taj HDZ i SDP dogovaraju veliku koaliciju. Iskustvo nam je pokazalo da i jedni i drugi, i HDZ i SDP, nemaju problema nakon izbora s neprincipijelnim koalicijama i prelijetanjima", navedeno je

Hrvatski suverenisti smatraju kako je jedini problem HDZ-a i SDP-a je što podcjenjuju hrvatski narod i zato "pozivaju još jednom na zajedništvo svih suverenističkih snaga u Hrvatskoj jer zajedno možemo učiniti Hrvatsku suverenom, snažnom i sretnom državom". (Hina, M.T)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju