Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

San svih učenika

Razred koji ne piše domaće zadaće!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
San mnogih đaka ostvario se u osječkoj Osnovnoj školi Vijenac. Ondje je, naime, ukinuta domaća zadaća. No, to ne znači manje učenja. Naprotiv, nova metoda zahtijeva veći angažman na satu - kako učenika, tako i učitelja. Osječku inicijativu podupire i ministar obrazovanja Željko Jovanović. Školama poručuje da su autonomne u izboru načina kako doći do cilja i rezultata. Ministarstvo se neće miješati u njihov izbor dok god ostvaruju zadani program.

U osječkoj Osnovnoj školi Vijenac nema buke i galame. Djeca marljivo uče i rade. 'Na satu je zaista rad 100 posto prisutan. Mi zaista dajemo maksimum od sebe. Kako mi, tako i naša djeca', kaže užiteljica Renata Rako.

Pročitajte i ovo Praznik rada na Bundeku zabava od jutra FOTOGALERIJA Grah, glazba i roštiljanje: Građani širom zemlje slave Praznik rada Vatrogasci - 3 natjecanje fire combat Vatrogasci se prisjetili najtežih trenutaka: "Bilo je kao u paklu"

Djeca su motivirana. Nema domaće zadaće, pod uvjetom da se sve stigne napraviti na satu.'Više mi se sviđa ovako, nego kad smo imali zadaće. Ovako samo dovršimo kod kuće što nismo dovršili u školi', kaže učenica Ivana Kovač. 'Jako mi se sviđa zato što imam više vemena za igru', dodaje Robert Vranješ.

Rasterećena su djeca, ali i njihovi roditelji. Mame više ne moraju čitati lektiru,a tate rješavati matematičke zadatke. 'Za mene kao roditelja je rasterećenje jer dijete će napraviti ono što nije napravilo na satu , onda će biti mirnije', kaže mama Doma Galac.

Ovakav način rada zahtjeva veći angažman učitelja.'Vidimo koliko koje dijete može, koliko treba pomoći, koliko treba pokazati. Zapravo, dobijemo njihov uradak, a ne uradak njihovih roditelja', kaže učiteljica Renata.

Iako zvuči kako nekakva radikalna pedagoška mjera, ukidanje domaće zadaće nije protivno hrvatskim zakonima. 'Zakon nikada i nikako nije propisao da treba raditi na ovaj ili onaj način. Ništa se ne mora. Pitanje je samo odabira metoda, načina, pristupa, na koji način ćemo voditi učenike prema uspjehu', kaže ravnatelj OŠ Vijenac Osijek Stjepan Sokol.

Uspjeh podjednako čine odgovoran i marljiv rad u školi, ali i zasluženo slobodno vrijeme nakon škole.

Osječku inicijativu podupire i ministar obrazovanja Željko Jovanović. Školama poručuje da su autonomne u izboru načina kako doći do cilja i rezultata. Ministarstvo se neće miješati u njihov izbor dok god ostvaruju zadani program.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene