Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedan jezik, tri narječja, deseci dijalekata

VIDEO Pogledajte kako se razumiju Hrvati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sigurno je da raznolikost hrvatskoj jezika neće izumrijeti. I različita narječja i dijalekte čuva se kao dio naše tradicije.

Na brežuljcima Hrvatskog Zagorja, 80-ak kilometara sjeverno od Zagreba, mještani govore domaći - bednjanski. Pa i 'kad vrag odnese šalu'. Kažu kako se na književnom ne mogu svađati, tako se, vjeruju, ne bi ni razumjeli.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Promjene s ulaskom u EU GRAĐANI EUROPSKE UNIJE, ovo je od danas KORISNO znati! Slika nije dostupna Pozitivne reakcije Mediji BiH: EU je na našim vratima

Tako su i tradiciju očuvali. Josip Podsečki, godinama proučava bednjanski. Sve je prikupio na stotinama stranica, a piše i bednjanski rječnik.

Bogatstvo riječi nije se izgubilo u pričama mnogih hrvatskih mjesta. Prenosilo se s generacije na generaciju, usmenim putem. Rijetki su mlađi naraštaji koji zaboravljaju jezik rodnog kraja, a s njime i svoje korijene.

Jezičnu politiku Sopile ne mogu utišati. Oni koji su iz Istre odlazili - danas se vraćaju.

Govor u Blatu na Korčuli je sličan, a opet potpuno drugačiji. Domaćinima - materinji. Gostima, poput nas - pomalo nerazumljiv. I oni su okruženi morem, ali razumjeti viške starosjedioce - poput Komižana, rijetkima bi pošlo za rukom.

Književni jezik, teško da će zamijeniti ikavicu u zadarskom zaleđu. Kamo sreće, kažu, da mjesto nije pusto. Bilo s juga ili sjevera - pjesma je uvijek zbližavala. Nema toga, što nisu opjevali. I oni su čuvari hrvatske tradicije.

Najbolje da pogledate video u prilogu kako biste na jednom jestu čuli tu raznolikost hrvatskog jezika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene