Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prije nego što je otputovala u Srbiju, njemačka je kancelarka u društvu premijerke Kosor uživala u hrvatskim specijalitetima.


Zadržala se gotovo 45 minuta dulje nego što je predvidio inače strogi njemački protokol. Na večeri se najviše razgovaralo o gospodarstvu i mogućim njemačkim ulaganjima.

Vezani članci Velibor Mačkić Psihoza inflacije, kakva će nam biti iduća godina i što može učiniti Vlada? "Takva mogućnost postoji, ali ne bi bilo dobro…" Predsjenik Milanović uručio odlikovanje Jadranki Kosor - 1 Milanović odlikovao Jadranku Kosor za doprinos ugledu Hrvatske: "Niste se dali slomiti. Igrali ste pošteno i posao ste nepristrano odradili do kraja"

Uz tradicionalne hrvatske delicije - pršut i sir, rižoto s plodovima mora, oboritu ribu i hrvatska vina lakše su se vodili ozbiljni politički razgovori.

U jednom trenutku Kosor i Merkel povukle su se na terasu rezidencije u Visokoj i popričale u četiri oka.
Na večeri se najviše pričalo o ekonomiji.

'Naša borba protiv korupcije i kriminala jest dodatno ojačala poziciju zemlje u koju treba investirati. To se sada polako ali sigurno prepoznaje', kazala je premijerka Kosor.

Energetika i infrastuktura, greenfield investicije, vojna ali i automobilska industrija - grane su koje zanimaju četvrtu ekonomsku silu svijeta. Razgovaralo se i o mogućnosti ulaganja u luku Rijeka te o izgradnji nizinske pruge.

'Ta suradnja s obzirom na Luku Rijeka koja će ju ponovno staviti na kartu Europe nadam se i svijeta preduvijet je i za ulaganje u budućnost željeznice kako bi se njome nešto i vozilo dominantno robe i proizvode u tom svjetlu treba dat priznanje', kazao je potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Milošević.

No ono što strane investitore ljuti je spora hrvatska birokracija i količina papirologije. Ono što se u drugim zemljama rješava za nekoliko dana kod nas traje godinama. Još kad se na putu nađe lokalni moćnik kojeg treba potplatiti - jasna je poruka što smeta Nijemcima.

'Za suradnju u gospodarstvu bitna je pravna sigurnost, predvidljivost i transparentnost', kazala je Merkel. 

'Javni natječaji su transparentni i ti projekti kao što je Plomin 3 idu na javni natječaj. Brijuni rivijera to je upravo tako', kazao je Milošević.

'Ne samo da smo uklonili mnoge prepreke za ulaganja nego smo i dodatno ojačali disciplinu u smislu racionalnog korištenja sredstava državnog proračuna', dodala je Kosor.

A da ne bi sve ostalo na ugodnom čavrljanju uz večeru, o konkretnoj realizaciji projekata razgovarat će se za nekoliko mjeseci na gospodarskom forumu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju