Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čovjek koji je riješio talačku krizu u Kutini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregovarački tim specijalne policije spriječio je 51-godišnjeg Ramiza Jakupovića da zapali svoju trudnu suprugu i troje malodobne djece. Naša ekipa razgovarala je s glavnim pregovaračem akcije - Damirom Barićem.

Glavni pregovarač, 34-godišnji Damir Barić, s Razimom Jakupovićem pregovarao je punih 7 sati. Priznaje kako je situacija bila teška.

Pročitajte i ovo Talačka kriza u Nizozemskoj Talačka kriza u Nizozemskoj Završila je talačka kriza u Nizozemskoj, maskirani muškarac uhićen Slika nije dostupna Neuspjeh s ubijenim turistima Filipinska policija: Jako smo pogriješili u talačkoj krizi

'Najvažnije je odmah na početku smiriti situaciju, smiriti počinitelja, staviti sve pod nadzor, da nešto u afektu ne napravi. Uvijek se radi o dugim i iscrpljujućim naporima', rekao je Barić.

Ovim poslom Damir se bavi još od ratnih godina,a sve krizne situacije do sada riješio je uspješno. 

'Bila je složena situacija nedavno u Petrinji, gdje smo pregovarali više od 30 sati neprekidno. Iscrpljujuće, zamarajuće, koncentracija mora biti na visokoj razini. Uvijek nam je cilj zaštita ljudskog života i bez upotrebe sile riješiti situaciju', ispričao je Barić. 

U slučajevima kada ni najduži pregovori ne daju rezultate situacija se mora riješiti intervencijom. U tome sudjeluju taktični timovi koji su visoko obučeni, iskusni, ljudi s ratnim iskustvom.

Bilo je mnogo situacija u kojima je postojala zakonska osnova za upotrebu vatrenog oružja, ali do toga još nikada nije došlo.

Damir Barić je jedan od 10-ak pregovarača u Hrvatskoj. Kada izlazi na teren, iza njega je cijeli pregovarački tim. 

Za pregovarače ne postoji formalno obrazovanje, samo afinitet prema tom stresnom i rizičnom poslu. Razmjena znanja o pregovaranju u kriznim situacijama zbiva se zahvaljujući međunarodnoj suradnji s mnogim državama.

'Imamo izuzetno dobru međunarodnu suradnju s najelitnijim europskim postrojbama, čak i naši instruktori obučavaju neke od tih postrojbi. Stalno radimo zamišljene vježbe pod određenim scenarijem gdje radimo na usavršavanju', rekao je Alenko Ribić, pomoćnik zapovjednika Specijalne policije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene