Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lijek za metastatski rak dojke

''Pametni lijekovi iznimno su skupi i zajedno se borimo kako ćemo ih si priuštiti''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lijek za metastatski rak dojke koji produžuje životni vijek, odnedavno je dobio dopuštenje i za europsko tržište. U Sloveniju lijek stiže za oko godinu dana, a Hrvatska je počela s procedurama za dozvole.

Mojca Senčar iz Ljubljane se po treći put bori s rakom dojke. "Ne samo da sam dobila metastaze prvog karcinoma, već su mi prošli mjesec otkrili karcinom i na drugoj dojci. Ipak, život je lijep i ne smijemo misliti na loše stvari", rekla je Senčar.

Pročitajte i ovo Princeza od Walesa, Catherine Middleton Hvale njezinu hrabrost Britanski mediji u šoku nakon objave o bolesti princeze Kate: "Jednom se mora usredotočiti i na sebe" Pacijenti s onkologije ispaštaju zbog koronavirusa - 4 PROBLEMI U ZDRAVSTVU U sjeni koronavirusa: Prijeti li nam nova epidemija, koja bi mogla biti i mnogo opasnija?

Zadovoljna je terapijom i liječenjem. Kao i dostupnosti novih, pametnih lijekova. Što itekako daje nadu oboljelima. "Za sada u Sloveniji nam je sve dostupno. I svi novi lijekovi i nove terapije koje dolaze", rekla je Tanja Španić iz Europa Donna Slovenija.

Dostupnost lijekova gotovo je ista u Americi i u Europi - poručila je to američka onkologinja koja godinama surađuje sa svojim europskim kolegama te istražuje nove terapije za metastaski rak dojke.

"Mnoge zemlje imaju identične lijekove koje imamo i u Americi. Doista, ti lijekovi su gotovo svugdje dostupni. Najnoviji pametni lijekovi su iznimno skupi i zajedno se borimo kako ćemo ih si priuštiti", rekla je Julie Gralow, onkologinja iz Seattlea.

Jedan od takvih je palbociklib koji blokira rast tumorskih stanica. On se već koristi u Americi, a odnedavno je dobio i zeleno svjetlo za dolazak na europsko tržište.

"Imamo velike nade u te nove terapije, no za sada, na žalost moram reći kako metastatski rak dojke nije izlječiv", dodaje Gralow. Slovenci se nadaju kako će palbociklip kod njih doći za godinu dana.

"Imali smo primjera već s drugom nekim lijekovima, da smo čekali i po tri godine, tako da se nadamo da će ovaj novi lijek brže proći u ovoj novoj proceduri", kaže Španić.

Na Onkološkom institutu u Ljubljani rade od jutra do večeri. Dnevno prođe i do 350 pacijenata, a liječnici naglašavaju kako rade dijagnostiku na najmodernijim uređajima.

"Na pregled za zračenje raka dojke čeka se oko četiri tjedna, a jedino po ljeti varira zbog manjeg priljeva pacijenata", rekla je Irena Oblak, dr. med. s Onkološkog instituta u Ljubljani.

''Operacija i svi pregledi kod nas se obave unutar tri tjedna'', rekao je radiolog Maksimilijan Kadivec, s Onkološkog Instituta u Ljubljani.

Iako imaju jedan Onkološki institut u cijeloj zemlji, Slovenci kažu kako su zadovoljni dostupnosti liječenja. No, nedostaje im psihološka pomoć za pacijente. Zbog toga su u pomoć pozvali hrvatsku udrugu koja itekako ima u tome iskustva.

"Kako se s time nositi svaki dan kad se ujutro pogledate u ogledalo da vam to ne bude prva misao u glavi, kako se nositi s tom tjeskobom, kako o tome pričati u obitelji?", kaže Ljiljana Vukota iz Udurge Sve za nju.

Jer psihološka potpora pacijentici itekako pomaže u liječenju ove zloćudne bolesti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene