Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ustavni suci i druge zainteresirane strane okupili su se danas kako bi raspravili ustavnost odredbe u izbornom zakonu koja pogoduje SDSS-u i u praksi im osigurava 3 zastupnička mandata, te ih stavlja u povlašten položaj u odnosu na druge srpske stranke, ali i druge manjine u Hrvatskoj.


Prekrajanje izbornih jedinica u izbornoj godini i dalje je na dnevnom redu dnevnopolitičkih rasprava. Premijerka Jadranka Kosor tvrdi da među koalicijskim partnerima nema trzavica vezanih za taj zakon. 'Ovo što se i danas po nekim novinama piše da će biti hitan koalicijski sastanakm itd. nije točnom jer smo se mi oko okvira za taj zakon dogovorili', kazala je Kosor.

Vezani članci Peđa Grbin SDP-ovi zastupnici jednoglasno zaključili: Nema izbacivanja isključenih članova iz Kluba. Šef stranke upozorio na problem Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a (Foto: Dnevnik.hr) SDSS nastavlja s plakatima koji miješaju latinicu i ćirilicu: "Mi smo rođeni ovdje, ovo je i naša zemlja"

No, Milorad Pupovac čini se ne misli tako. U SDSS-u još proučavaju prijedlog i nisu sigurni je li pametno mijenjati zakon nekoliko mjeseci prije izbora. 'To proučavamo i kad to proučimo imat ćemo definitivan, ali je sigurno nećemo podržati nešto što bi bilo protuzakonito i nešto što bi moglo ponovno otvoriti aporiju u odnosima između političkih stranaka', kazao je Pupovac.

No, kad je riječ o dijelu izbornog zakonodavstva koji pogoduje SDSS-u, u odnosu na druge srpske stranke i pripadnike drugih nacionalnih manjina - onda s tim nemaju problem. 'Smatrali smo da smo našli ono riješenje koje trenutno odgovara realnim mogućnostima našeg društva u pogledu participacije i integracije', dodao je Pupovac.

S time se ne slažu drugi predstavnici Srba, ali ni HHO. 'Zašto se na takav način išlo na ruku jednoj političkoj opciji, stvarno nema demokratskog pluralizma. To je kao da na drugim izbornim listana, ako HDZ ili SDP dobiju jedan glas više dobiju svih 14 mandata ili koliko je već predviđeno', kazao je predsjednik savjeta Demokratske partije Srba Veljko Đakula.

'Odbor drži da se iz tog Zakona i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina iščitava onaj duh koji je između ostalog doprinio razbuktavanju ratnih sukoba u bivšoj Jugoslaviji. radi se o tezi po kojoj su neki ravnopravniji od drugih', kazao je predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

O prekrajanju izbornih jedinica, ali i pogodovanju SDSS-u kao manjinskoj stranci koja je dio vladajuće kolacije bit će još dosta govora, posebno kad znamo da će Ustavni sud odluku o ustavnosti tog prijedloga donijeti možda tek u srpnju.


Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju