Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodna tjeralica raspisana je za Vinkom Sindičićem, agentom jugoslavenske Udbe, piše Večernji list.


Vinko Sindičić, agent jugoslavenske Udbe, 15 je godina odležao u zatvoru zbog pokušaja ubojstva hrvatskog emigranta Nikole Štedula u Škotskoj, a sada je za njim raspisana međunarodna tjeralica, piše Večernji list.

Vezani članci Zdravko Mustač (Foto: Peter Kneffel/DPA/PIXSELL) Zdravko Mustač izručen Hrvatskoj i doveden u Remetinec Slika nije dostupna München: Na suđenju Perkoviću i Mustaču svjedočio sudac Kos

Traži ga se zbog više slučajeva, a najvažniji je zbog iskaza na njemačkom sudu gdje je Josipa Perkovića označio kao odgovornog za organizaciju likvidacije Stjepana Đurekovića, piše list. Policija ga, međutim, nije našla ni na jednoj poznatoj adresi u Hrvatskoj. Navodno se, prema pisanju lista, nalazi u Italiji na liječenju.

Sindičić je optužujući iskaz 2012. godine, četiri godine otkad je za Đurekovićevo ubojstvo osuđen Krunoslav Prates, povukao kao da ga nikad nije dao, ali zato ga sad sustiže postupak za lažno svjedočenje, piše Večernji.

'Vlasnika života i smrti u društvu koje je ušlo u EU ne smije biti'

U iskazu koji je dao njemačkim tijelima kaznenog progona Sindičić je tvrdio da je bio suradnik tajnih službi i da ima saznanja kako je ubojstvo Stjepana Đurekovića organizirao Josip Perković, i to po nalogu Zdravka Mustača, piše list. Osim što je takvim svjedočenjem de facto inicirao otvaranje kaznenog postupka protiv Perkovića i Mustača, prema pisanju lista, Sindičić je svojim svjedočenjem bio i ključan za ponavljanje postupka Krunoslavu Pratesu, u čijoj je garaži 1983. godine Đureković bio ubijen.

Isprva je Prates u nedostatku dokaza pušten, no onda je u ponovljenom postupku, a nakon Sindičićeva svjedočenja, osuđen na doživotni zatvor. Njegov krimen je što je ključeve garaže dao ubojicama i dojavio im kada će se Đureković nalaziti u njoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook