Ilustracija (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

S obzirom na to da ove godine Badnjak pada na nedjelju, dan prije Božića nema posta.


Činjenica da se ove godine Badnjak poklapa sa zadnjom nedjeljom došašća, kako piše Večernji list, zbunila je katolike jer nisu bili sigurni moraju li te nedjelje ići na misu ili se kao nedjeljna misa računa ona na Badnjak, tzv. polnoćka.

Vezani članci Klapa Sv. Juraj - 3 Tradicionalno blagdansko okupljanje Klape Sv. Juraj HRM ove će godine izostati: ''Što je, tu je'' Will Ferrell, Mark Wahlberg Kako blagdane provode glumci koje obožavamo gledati u božićnim filmovima?

Odgovor je – mora se i na redovitu nedjelju misu i na onu u pola noći.

"Kada četvrta nedjelja došašća koincidira s Badnjakom, ta nedjelja zauzima prednost pred Badnjakom zbog teološke važnosti i intenzivnije pripreme za blagdan Božića", objašnjava vlč. mr. Milan Dančuo, asistent na katedri liturgije Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

Premda je Badnjak u hrvatskoj tradiciji ukorijenjen kao dan posta, nemrsa i pokore, ove godine na Badnjak neće se postiti upravo zbog toga što Badnjak prepušta prednost četvrtoj adventskoj nedjelji.

"Umjesto posta i nemrsa na Badnjak, postiti se može u petak i subotu uoči četvrte nedjelje došašća ili samo u subotu, a u nedjelju kao spomen na Kristovo uskrsnuće kršćani žive u radosti, bez posta i pokore, susret s Gospodinom u misnom slavlju i pripremaju se za skorašnji Kristov dolazak u rođenju", kaže velečasni Milan Dančuo za Večernji list.