Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupina radnika DES-a, ustanove u većinskom vlasništvu grada Splita koja zapošljava osobe s invaliditetom, jutros je pred ulazom u vilu 'Dalmaciju' prosvjedovala i tražila da se poništi nedavno donesena odluka upravnog vijeća da se za ravnatelja DES-a imenuje Mario Meštrović.


Prosvjed je održan uoči početka tematske sjednice Gradskog vijeća o stanju u DES-u, sazvanu na poticaj vijećnika SDP-a, koji su tražili izvanrednu sjednicu. Vijećnik SDP-a Marin Jurjević je na početku sjednice izvijestio kako je zahtjev za izvanrednom sjednicom potpisalo 10 vijećnika SDP-a i HDZ-a, više od trećine od ukupno 25 vijećnika koliko je potrebno za sazivanje izvanredne sjednice. Prije početka sjednice prosvjednici pred ulazom u vilu 'Dalmaciju' i splitski dogradonačelnik Jure Šundov optuživali su se za manipuliranje radnicima DES-a. Prosvjednici su zviždali zviždaljkama i nosili transparent s natpisom 'Kerume, nije ti DES privatna ustanova' te su uzvikivali: 'Split je sada Kerumgrad', 'Kerume lopove, prodavao si Caritasovu pomoć', 'Split je sada privatna Kerumova krčma'.

Vezani članci Uhićenje Kazimira Bačića Nadzorni odbor HRT-a jednoglasno pokrenuo postupak razrješenja glavnog ravnatelja Bačića: Odluka idući tjedan Davor Vagić Novi ravnatelj Vinogradske otkrio da se Zadravec vraća: ''Ona ide na drugo mjesto...''

>> Mario Meštrović izabran za ravnatelja DES-a, HUS najavio prosvjed

Također su zamjerili dogradonačelniku Šundovu da se boji radnika, na što je on reagirao došavši među prosvjednike uzdignutih ruku, rekavši: 'Ja vas volim i ne bojim vas se.' Zamjerili su mu i što su gradske vlasti omogućile upravnom vijeću da drugi put 'nepropisno za ravnatelja izabere Meštrovića' iako on, po njihovim tvrdnjama, ne ispunjava uvjete natječaja jer nema pet godina rada na upravljačkom mjestu. Meštrović je pak još ljetos već jednom bio izabran za ravnatelja DES-a, što je nagnalo četvoricu radnika na jednotjedan štrajk glađu. Štrajkaši su tražili da se za ravnatelja izabere dosadašnji ravnatelj Ivan Grbić, a ne Meštrović koji je, kako su tvrdili, odan gradonačelniku Kerumu. Taj izbor je poništen zbog, kako je obrazloženo, proceduralne pogrješke u natječaju.

Poništavanje i drugog natječaja za ravnatelja

Šundov je danas obećao da će biti poništen i drugi natječaj na kojem je Meštrović ponovno izabran za ravnatelja ako se utvrdi da je bilo propusta. Također je obećao da će grad i ubuduće ispunjavati svoje financijske obveze prema DES-u. Podsjetio je da je natječaj za izbor ravnatelja raspisan jer je ravnatelju Grbiću istekao mandat. Prosvjednici su također zamjerili Šundovu što je nedavno gradska vlast protiv štrajkaša glađu podnijela kaznenu prijavu, koju je Županijski sud u Splitu odbio. Takve metode (kaznene prijave protiv štrajkaša), rekli su prosvjednici, rabljene su u samoupravnom sustavu koji je davno propao. Šundov je uzvraćao zamjerkama da su štrajkaše glađu posjećivali dužnosnici SDP-a što, drži, govori o manipulaciji.

Prosvjedu su nazočili i predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević i HUS-ov povjerenik za Dalmaciju Jozo Marić. Kad je dolazio u vilu 'Dalmaciju' na sjednicu vijeća, Šundovu su prosvjednici uzvikivali da podnese ostavku. Prosvjednici su ostali pred ulazom u vilu, a skupina policajaca osigurava prostor u kojem se održava sjednica. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju