Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Radnici Varaždinke moraju poslodavcu vratiti 2 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi presedan hrvatskog pravosuđa zaprepastio je cijelu državu. Šezdesetak radnika 'Varaždinke' svojem poslodavcu moraju vratiti gotovo dva milijuna kuna isplaćenih plaća.

Radnici su u nevjerici, mnogi od njih nemaju nikakvih prihoda. A iako dug nije obvezan naplatiti, zagorski tajkun - Hudoletnjak - odlučio je to ipak napraviti.

Pročitajte i ovo Ana Knežević VODIČ KROZ SNIŽENJA U lovu na popuste: Znate li koja su prava potrošača? Informer: Kreću sezonska sniženja - 3 Najlošiji u EU prema informiranosti Za blagdane su znakovi sniženja posvuda, no jesu li legalni? Građani o svojim pravima znaju malo ili ništa: "Nema danas nikakvih prava, samo novac"

Tako npr. 42-godišnja Marina, bivša zaposlenica Varaždinke, po presudi Vrhovnog suda, zajedno sa 60-ak kolega, svojem bivšem poslodavcu, Ivanu Hudoletnjaku mora vratiti 40 tisuća kuna zajedno s kamatama.

'Gdje je tu pravna država ja se pitam, a pitam to i sud koji je prvi put presudio u našu korist, da bi poslije toga odredio u njegovu korist,' kaže Marina Karažinec te dodaje: 'Ti novci su ogromni za sve nas, radi se o 40,30,50, 60 tisuća kuna, kako je već tko dobio plus kamate. Ljudi to nemaju od kud vratiti.'

Prije 8 godina radnici su dobili otkaze jer je Hudoletnjak tvrdio da su u nezakonitom štrajku. Prema prvoj presudi otkazi su bili nezakoniti i radnici su vraćeni na posao. To je potvrdio i Županijski sud, no Hudoletnjak ulaže žalbu.

'Pravna tumačenja bila su u to vrijeme da je takav skup zakonit i da ćemo mi spor svakako dobiti kad ponište odluke o otkazu. Mi smo išli s prijedlogom da se ide s izdavanjem privremenih mjera, a sud je udovoljio. Odredio je da Varaždinka mora radnicima isplaćivati određenu novčanu nadoknadu za vrijeme od otkaza pa do pravomoćnog okončanja spora,' kaže pravna zastupnica Gordana Mihalinec.

Sada taj novac, gotovo 2 milijuna kuna moraju vratiti. Hudoletnjak, koji danas nije bio u svom dvorcu, nema obvezu naplatiti taj novac. No to što dio tih radnika nema nikakvih prihoda njega očito ne zanima. Pitanje je samo gdje je bilo to isto pravosuđe kada je Hudoletnjak prije nekoliko godina radnike iz svog hotela prisilio da uz redovni posao beru grožđe u njegovom vinogradu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene