Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veće plaće i niže cijene

Dnevnik Nove TV istražio koliko će doista koristi od novog proračuna imati građani koji ga i pune

Vađenje računa (Foto: Dnevnik.hr)
Vađenje računa (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Većini zdravstvenih djelatnika plaće će iduće godine rasti za tri posto, a sucima za oko šest posto. Rast će i mirovine, a život umirovljenika olakšat će i niži PDV na hranu kao i na lijekove bez recepta

Učitelje, zdravstvene radnike i ostale u javnom sektoru sljedeće godine očekuje povećanje plaća od tri posto.

Pročitajte i ovo Novac UDRUGA GLAS PODUZETNIKA Plaće bi mogle kasniti: "Vlada se igra računovođe! Bit će praktički nemoguće točno obračunati plaću" Porezna reforma i plaće; ilustracija - 1 komplicirana pravila Plaće bi u novoj godini mogle kasniti: "Oni neka objasne zašto je to tako"

Liječnicima s velikim plaćama primanja će porasti i zbog porezne reforme no većina zdravstvenih radnika poput bjelovarskog medicinskog tehničara Marija Gazića morat će se zadovoljiti s povećanjem od 3 posto.

"Stotinjak kuna na mjesečnoj razini sa današnjim troškovima života uz poskupljenje i rast standarda u državi, u odnosu na druge djelatnosti medicinske sestre su ostale tu zanemarene tako da sve više i više medicinskih sestara odlazi u inozemstvo", kaže Mario.

Niži PDV na hranu, ali i bezreceptne lijekove

Za šest posto trebale bi porasti plaće sucima, a mirovine za oko 3 posto.

Mirovina od 2 tisuće kuna porasla bi za 60 kuna. Umirovljenički život trebala bi olakšati i pojeftinjenja voća, povrća, mesa ribe i jaja zbog sniženog PDV-a, ali i najnovije sniženje PDV-a na bezreceptne lijekove.

"Od kategorija to su lijekovi za gripu i prehladu, lijekovi za bol, za želučane probleme, kapi za nos - dakle u svakom slučaju jedna velika kategorija proizvoda koji će za pacijente biti dostupniji", govori mag. pharm. Ante Mandić iz Udruge ljekarnika HUP-a.

U proračunu će biti manje novca zbog svega što se država odrekla u korist poduzetnika kroz poreznu reformu.

Poduzetnik Davorin Štetner pozdravlja najnoviju odluku o povećanju neoporezivog iznosa za božićnice. Sve će kaže dati radnicima, ali od Vlade očekuje još više.

"Najvažnije da je manje više. Manje opterećenje plaća znači veće plaće za radnike. Naši doprinosi i davanja su previsoki i onda naravno da se u Hrvatskoj ne mogu dati plaće kakve bi trebale biti", kaže Štetner.

Više novca za demografiju

Za demografske mjere bit će 468 milijuna kuna više - dječji doplatak, porodiljne naknade, opremu za novorođeno dijete i subvencije stambenih kredita. Pomoći će i jeftinije pelene zbog nižeg PDV-a. Maji to dosta znači jer planira ostati u hrvatskoj i imati još djece.

"Mislim da nije loša stvar što se tiče davanja poticaja za prvi stan. Super je to što sufinanciraju pelene i osnovne potrepštine. Svakako bi povećanje plaća bilo poželjno", smatra Maja.

Slično razmišljaju i sindikati.

"Ovaj proračun, koliko god je iskoračio u nekim područjima, ali je trebalo tražiti još prostora. Na jednoj strani trebalo je tražiti za daleko veće povećanje plaća", kaže Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Već od prosinca u državnu bi blagajnu više novca trebali uplatiti pušači zbog podizanja trošarina i poskupljenja duhanskih proizvoda. Više će biti i u proračunu ministra zdravstva zbog povećanja doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene