Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljuju blokadu

Radnici šibenske prešaonice lancima vezali automobile Uprave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zato što nisu dobili plaću za rujan i listopad, 130 radnika Tvornice prešanih (TPP), proistekle iz nekadašnjeg šibenskog TLM-a, vezalo je u utorak ujutro lancima portu tvornice i automobile članova Uprave.

Predvođeni predsjednikom Hrvatskog sindikata metalaca Zdravkom Burazerom, radnici najavljuju da će blokirati sve kamione s robom koji izlaze iz kruga nekadašnjeg TLM-a ako im Marko Pejčinoski, vlasnik tvrtke Fintrust, koja u vlasništvu ima TPP, ne isplati makar jednu zaostalu plaću.

Pročitajte i ovo Ubojstvo u Šibeniku Tri osumnjičenika uhićena Šibenik zavijen u crno zbog brutalnog ubojstva: Policija složila mozaik tučnjave u kafiću Studenti voze tramvaje u Nuernbergu - 2 Problem u Njemačkoj Zbog manjka radne snage, traže studente da voze tramvaje: ''Moramo istražiti sve mogućnosti''

Burazer navodi kako su radnici sve do ponedjeljka vjerovali da će im biti isplaćena barem jedna plaća.

Nezadovoljstvo traje dugo, a već tri mjeseca radnici nisu primili plaću. Stižu blagdani i u teškim su životnim prilikama, a voda je došla do grla i bili su prisiljeni.

Tvornica im je danas obećala isplatiti jednu plažu. Radnici čekaju, ako se to dogodi, a ostale do Nove godine povući će se i maknuti lance.

Dok radnici TPP-a čekaju na plaće, nastavlja sindikalac, isti vlasnik isplaćuje akontacije radnicima Tvornice valjanih proizvoda (TVP), tvrtke također nastale razgradnjom TLM-a, a "sve s namjerom da zavadi radnike".

No, Burazer tvrdi kako su radnici shvatili tu namjeru, te da ih i u TVP-u pod aktualnom Upravom čeka isti scenarij.

Sindikalac je istaknuo da hrvatska Vlada "drži stranu radnika" te da se "već radi na pronalasku novog strateškog partnera".

Prije toga, kazao je, valja pričekati reviziju da se vidi koliko su u posljednjih sedam godina, od trenutka privatizacije, uložili u tvornicu svi oni koji su bili u vlasništvu TLM-a.

FOTO Radnici TLM-ove prešaonice u prosvjednoj povorci prošli Šibenikom

Pred radnike je jutros izišao i odvjetnik TVP-a i TPP-a Stipe Grubišić koji je najavio da će radnicima tijekom dana "sjesti" jedna plaća te kazao kako to što rade nije dobro.

No, Burazer mu je poručio da jedna plaća neće biti dovoljna i očekuje obećanje da će se još jedna plaća radnicima isplatiti najkasnije do Božića.

Za to su radnici od poslodavca zatražili bjanko zadužnicu.

U TPP-u je proizvodnja stala prije mjesec i pol dana. Poslodavac je radnike samo obavijestio da ne moraju dolaziti na posao.

Već su prije nekoliko tjedana u prosvjednom maršu šibenskim ulicama radnici TPP-a i građani koji su im iskazali podršku upozorili na najcrnji scenarij tvrtki nekadašnjeg TLM-a, no od tada stanje se nije promijenilo. Kako im plaće još nisu isplaćene, radnici su ponovno izašli na ulice. (I.D. / Š. V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene