Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na današnjoj proslavi 1. svibnja u Maksimiru prijedlog hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića o oporezivanju kapitalne dobiti pozdravljen je burnim pljeskom, dok je potpredsjednik Vlade Damir Polančec dočekan sa zvižducima.


Mesić je sindikalcima i građanima okupljenim kod velike pozornice u maksimirskom parku poručio da bi se dio kapitala koji je opljačkan u privatizaciji mogao vratiti kroz oporezivanje kapitalne dobiti i velikih nasljedstva.

Vezani članci Slika nije dostupna Sindikati traže ukidanje povlaštenih saborskih mirovina Slika nije dostupna Tradicionalna proslava praznika rada, ove godine bez govora političara

- Oni koji kažu da ne treba oporezivati kapitalnu dobit su oni koji su tuđi kapital, na razne načine, prebacili na svoje ime, istaknuo je Mesić koji je time zapravo podržao prijedlog gospodarskog programa SDP-ova ekonomskog stručnjaka Ljube Jurčića.

Također je predložio da se kod nasljeđivanja velikih bogatstava uvede visoka porezna stopa, jer, zapitao se, zašto da punu vrijednost bogatstva nasljeđuju oni koji nisu sudjelovali u njegovu stvaranju.

Potpredsjednik Vlade Polančec rekao je pak novinarima da se porezom na kapitalnu dobit ništa ne može riješiti.

Gospodarskom programu Ljube Jurčića nedostaje odgovor na pitanje kako ga isfinancirati, kazao je Polančec dodajući kako se kroz porez na kapitalnu dobit to sigurno ne može.

Želimo ojačati tržište kapitala u Hrvatskoj tako da postane najjače tržište kapitala u ovom dijelu Europe, a ako Vlada uspije u tome bit će to poticaj širenju hrvatskog gospodarstva na cijelu regiju, rekao je Polančec.

U vezi nove mirovinske reforme, koju traže sindikati, Polančec je
ustvrdio kako Vlada čini sve da nađe sredstva za približavanje iznosa mirovina starih i novih umirovljenika, te obećao da će rješenje biti implementirano u ovoj godini.

Polančec je novinarima također kazao kako nije zaslužio da bude izviždan, no zvižduke ne doživljava osobno, jer "tko god da je na
vlasti ne može u Maksimiru očekivati pljesak".

Tisućama građana koji su se po lijepom vremenu okupili u Maksimiru govorili su i sindikalni čelnici koji su se, sukladno ovogodišnjem geslu prvosvibanjske proslave "Tražimo reformu mirovinske reforme, jer ne pristajemo na bijedu u starosti", usprotivili povlaštenim mirovinama i zatražili mirovine od kojih se može dostojanstveno živjeti.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever smatra kako bi se sindikati trebali ispričati građanima jer su, kada se donosio Zakon o privatizaciji i provodila mirovinska reforma, bili previše pasivni.

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević podsjetila je kako više od 75 posto umirovljenika prima mirovinu ispod 1.800 kuna.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst poručio je kako bi se sindikati trebali ujediniti i izabrati svoje
predstavnike koji će se boriti za prava radnika i umirovljenika u
Saboru, ocjenivši "licemjernim" što se neki sindikalci protive ulasku u politiku.

Kroz maksimirski park danas su prošli deseci tisuća građana, a
zabavni će program trajati do kasnih poslijepodnevnih sati.

Podijeljeno je 20.000 obroka tradicionalnog prvosvibanjskog graha, koji je ove godine pripremila Hrvatska vojska.

Troškove organizacije maksimirske proslave od 250.000 kuna pokriva Grad Zagreb, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić također je pozdravio posjetitelje s maksimirske pozornice.