Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Tvrtka posluje, to je neviđeno'

900 DANA U PREDSTEČAJNOJ NAGODBI Tvrtka posluje, a radnici bez plaća: 'To je neviđeno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konstruktor je, tvrde u sindikatu, primjer nefunkcioniranja prvenstveno državnih institucija.

Nema kraja agoniji radnika nekadašnjeg splitskog giganta Konstruktora. Zbog neisplate i do 18 plaća radnici podnose kaznenu prijavu. Doznali smo kako je od početka prošle godine do danas inspekcija rada u tvrtki bila čak 16 puta. Protiv poslodavca i ostalih podneseno je čak sedam optužnih prijedloga.

Pročitajte i ovo Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici

Razgovarali smo i s Miljenkom koji nam je pokazao papire koji dokazuju koliko plaća Konstruktor nije isplatio njemu i njegovim kolegama.

'Pošto nama nisu isplaćene 18 plaća, nama koji smo na čekanju, podnijet ću kaznene prijave protiv Željka Žderića i protiv Nadzornog odbora, i predat ću za prekid predstečaja', kaže povjerenik Sindikata graditeljstva Hrvatske, Miljenko Blažević.

Slučaj Konstruktor: 'Uprava nema rezervnih vreća novca'

Tvrdi, dok on čeka plaće, tvrtka nekima uredno sve isplaćuje.

'Ako treba ja ću još organizirati prosvjede da damo javnosti i Vladi da pokrenu nešto, jer ovo je nemoguće izdržati što oni nama rade. Idemo na DORH, jer dosta nam je provociranja i laganja', kaže Miljenko.

Konstruktor je, tvrde u sindikatu, primjer nefunkcioniranja prvenstveno državnih institucija.

'To je nešto neviđeno. Tvrtka posluje, predstečajna nagodba nije završena, ona ne ispunjava obveze prema radnicima, podnose se prijave, mi ne možemo pokrenuti stečaj jer se novi zakon ne odnosi na njih, zapravo smo u začaranom krugu', kaže predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske Jasenka Vukšić.

Štrajk u školama: Dio škola sudjeluje, a dio polovično održava nastavu

Iz Inspekcije rada kazali su nam kako su od početka 2014. do danas u Konstruktoru obavili 16 inspekcijskih nadzora u području primjene propisa o radnim odnosima i jedan inspekcijski nadzor u području primjene propisa o Zaštiti na radu.

'Inspektori rada u području radnih odnosa su protiv navedenog poslodavca pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi nadležnom Prekršajnom sudu u Splitu podnijeli 7 optužnih prijedloga, zbog osnovane sumnje u počinjenje 7 prekršajnih djela propisanih odredbama Zakona o minimalnoj plaći (...) zbog neisplate radnicima niti zakonom propisanu minimalnu plaću.'

Nismo dočekali odgovor Uprave

Borba radnika za svoja prava traje godinama. Više puta su prosvjedovali i ukazivali na probleme. Nekadašnji splitski građevinski div u predstečajnoj je nagodbi više od 900 dana kažu u sindikatu. Hoće li i kada radnici dobiti plaće pitali smo i Upravu, no odgovor danas nismo dobili.

Radnicima ostaje daljnja borba za ono što su zaradili.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene