Od početka godine radnici zagorske tvrtke Inkop dobili su samo četiri i to nepotpune plaće. Iako najavljen još u srpnju, predstečajni postupak tek je pokrenut, a novi stečajni upravitelj trebao bi ih posjetiti ovaj tjedan.


U Inkopu sada, od nekad 200 zaposlenih, radi tek 60-ak ljudi. Dio novca dobili su navodno na ruke. "Ja sam dobio za 3. i 4. mjesec, za drugi kompletno razliku 500 kuna nismo nitko dobili, a neki nisu dobili ni za 4 mjesec još ljudi", rekao nam je Krešo Trčak, radnik navedene tvrtke.

Od nekad 200 zaposlenih radnika ovdje u tvornici Inkop sada ih radi 60-ak . Najveći dio njih je na prisilnom godišnjem odmoru a kako doznajemo 30-ak ih je dalo otkaz.

Oni koji rade, tek manji dio duga su dobili ali navodno - na ruke. "Prema informaciji koju mi imamo da su oni dobili 1000 kuna isplaćenih na ruke, nama direktori tvrdi da to nije isplaćeno mimo zakona", kaže Nenad Leček, predsjednik Sindikata tekstila, obuće, kože i gume.

"Oni nas izbjegavaju ljudi koji mi ne radimo su sada dobili novce na ruke, na crno", smatra jedan od radnika.

Iako im je najavljen u srpnju, predstečajni postupak krenuo je tek prošli tjedan. Stečajni upravitelj radnike bi trebao upoznati krajem ovog tjedna. Plan je sve zaostatke radnicima isplatiti tijekom šest mjeseci. Jer direktori sindikate uvjeravaju - posla ima.

Pomoć čekaju već cijelu godinu. Podsjećamo, nakon posjete inspektorata rada, u srpnju su zbog neisplate plaća u tvornici čije čizme i obuću nose hrvatski vojnici i policjaci, podignute i kaznene prijave.