Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže pomoć ministarstva

Radnici HŽ-a nemaju adekvatnu odjeću, prijete prekidom prometa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotine radnika, pripadnika pet željezničarskih sindikata, prosvjedovale su pred upravom HŽ-a u Zagrebu.

Ogorčeni su jer im poslodavac već više od dvije godine ne isporučuje zakonom propisanu zaštitnu odjeću i obuću, pa rade u dotrajalim odorama. Radnici traže i hitno rješavanje grijanja u svim radnim prostorima HŽ-Karga i HŽ-Infrastrukture. Samo na novu odjeću i obuću čekaju godinama. Ozljeda je više, a bolovanja su češća.

Pročitajte i ovo Zapadni kolodvor 29,2 milijuna eura Privremeno se zatvara Zapadni kolodvor: Vlakovi će moći voziti do 120 km/h Ilustracija Čije je dvorište? Djeca i roditelji u šoku, ravnateljica pozvala policiju. Mi smo pronašli počinitelja: "Morao sam to učiniti..."

Svi prethodni pregovori s upravom, kažu, bili su dosad neuspješni. Sada traže hitno rješavanje problema do 12. studenog, inače ne isključuju i mogućnost prekida željezničkog prometa. Iz uprave HŽ-a odgovorili su da je postupak nabave u tijeku, i da će požuriti koliko mogu. Radnici su pomoć potražili i u resornom ministarstvu.

Odjeća poderana i izblijedjela

'Uprava već dvije godine ne isporučuje zaštitnu odjeću i obuću. S današnjim danom je narastao taj iznos na 37 665 komada', kaže Jakov Rašić, dopredsjednik sindikata prometa vlakova Hrvatske
 'Odjeća je u jako lošem stanju, poderana je, izblijedjela je, cipele su nam poderane, đonovi popucali, jednostavno nemamo sa čim radit', požalio se jedan od radnika HŽ-a. 'Ministar je zaprimio naše zahtjeve, sutra u 10 sati ima sastanak s upravom, gdje ćemo im dati direktna naređenja što su dužni napravit u roku tjedan, dva, ili tri', poručio je Branko Kreš, predsjednik sindikata željezničara Hrvatske.

Vlatka Škorić, šefica korporativnih komunikacija, HŽ Holdinga, kaže kako će uprave poduzeti sve zakonom dopuštene mjere i kriterije koje imaju na raspolaganju da se ta zaštitna odjeća i obuća isporuči ljudima na terenu.

Moguć potpuni prekid prometa?

Požalili su se radnici i da grijanja u pojedinim radnim pogonima još uvijek nema, ali to im je manji problem. Posljednja postaja povorke bila je resorno ministarstvo. Ministar Kalmeta, ujedno i predsjednik nadzornog odbora HŽ-a, navodno im je obećao pomoći. Branko Kreš kaže kako je zaprimio njihove zahtjeve i obećao pomoći u toku tjedan, dva ili tri. Ne dobiju li traženo na vrijeme, željezničari ne isključuju mogućnost novih akcija, ali i potpunog prekida željezničkog prometa u božićno vrijeme. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene