Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radnici na rubu živaca

Radnici Diokija upali u upravnu zgradu i istjerali direktora!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotinjak zaposlenika Diokija upalo je jutros u upravnu zgradu tog poduzeća na zagrebačkom Žitnjaku te su istjerali direktora Lea Dolezila.

Radnici Diokija blokirali su danas upravnu zgradu tvrtke na zagrebačkom Žitnjaku tražeći da se riješi problem njihovih neisplaćenih plaća i otpremnina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tvrtka poslana u stečaj Radnici DIOKI-ja ostaju bez plaća! Slika nije dostupna Prihvaćen plan restrukturiranja Čermak preuzima 69 posto Dine, uskoro pokreće proizvodnju

Povjerenik Sindikata naftnog gospodarstva Srđan Perković rekao je da je jutros održan skup radnika Diokija, bivših i sadašnjih, u upravnoj zgradi. U razgovoru s predsjednikom Uprave Leom Dolezilom nisu dobili zadovoljavajuće odgovore pa su odlučili blokirati zgradu, iz koje su otišli djelatnici Uprave.

>> Radnici Diokija ne odustaju od borbe za svoje zaostale plaće

Prosvjednici, kojih je jutros bilo stotinjak, a sada zgradu čuva dvadesetak ljudi, najavili su da Upravu neće pustiti u zgradu do daljnjeg, odnosno dok se ne pronađe neko rješenje. Traže sastanak s ministrom financija Slavkom Linićem i ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom.

Tražili smo odgovore u vezi predstečajne nagodbe i isplate naših potraživanja jer više nemamo od čega živjeti. Pristižu nam ovrhe i računi, a predstečajna nagodba može trajati još mjesecima, rekao je Perković.

Ministarstvo financija preko Fine vodi predstečajnu nagodbu, no sve to ide presporo, a radnici moraju nekako preživjeti svibanj, lipanj i srpanj, dok traje nagodba, rekao je Perković.

Podsjetio je da se bivšim i sadašnjim radnicima duguju plaće za drugu polovicu prošle godine, kao i jedna plaća iz 2010. godine te otpremnine za 310 bivših radnika koji su otišli na burzu rada. Preostalih 120 radnika potražuje još plaće za siječanj i veljaču, a zasad su dobili dva puta po pola plaće, kaže Perković.

Trebalo bi nam isplatiti bar tri do četiri plaće kako bismo mogli preživjeti iduća tri mjeseca, a ne vidimo kako, rekao je Perković. Vlada priča o LNG-u, čuvamo parcele koje su pod hipotekom, najviše Hypo banke, imamo ulagača Crodux plin, pa neka se dogovore kako da preživimo dok čuvamo njihovu imovinu. Neka daju neku kaparu za LNG zemljište da preživimo dok traje taj proces, predlaže Perković.

Jedan od vođa prosvjednika Bojan Kovačić izjavio je da su radnici na rubu živaca, umorni od lažnih obećanja, te da nemaju više ništa za izgubiti. Nismo lopovi, svoje plaće smo pošteno zaradili, ali zbog zakonskih zavrzlama ne možemo doći do svojeg novca, ogorčen je Kovačić.

Na novinarski upit o potencijalnim opasnostima za građane iz Diokijevih postrojenja na Žitnjaku, Perković je ustvrdio da nema nikave opasnosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene