Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zaposlenici varaždinskog Coninga u štrajk su krenuli još 21. veljače zbog neisplaćenih plaća koje su kasnile i po šest mjeseci. Danas su štrajk nakon 96 dana okončali.


Nakon 96 dana okončan je štrajk zaposlenika varaždinske tvrtke Coning budući da su na današnjem sastanku predstavnici štrajkačkog odobra, Sindikata graditeljstva Hrvatske i Uprave Coninga dogovorili isplatu zaostalih plaća radnika za prošlu i ovu godinu.

Vezani članci Mladen Novosel, SSSH Radnici Čistoće ne odustaju od svojih zahtjeva, sindikalist Novosel: "Naravno da je nemoguće da baš svatko bude zadovoljan" Treći dan štrajka radnika Čistoće gomila se otpad u Zagrebu - 31 FOTO Gnjusni prizori iz metropole: Trećeg dana štrajka Zagreb se guši u smeću

Po završenom sastanku, predsjednik Sindikata graditeljstva Hrvatske Ivan Kovačević je na konferenciji za novinare pojasnio da će Uprava sredstva, koja su dogovorena nagodbom između Coninga i Ministarstva vanjskih poslova, strogo namjenski iskoristiti za isplatu neto plaća za prošlu te za prva tri mjeseca ove godine.

>> Vlada DORH-u predložila sklapanje nagodbe s Coningom

Iako nije želio govoriti o rokovima i iznosu novca, Kovačević naglašava da su sredstva Ministarstva dostatna za isplatu neto plaća, dok će se porezi i davanja prema državi riješiti kroz proces predstečajne nagodbe. Prema dogovoru, zaostale plaće isplatit će se radnicima u dvije rate.

Sindikalni povjerenik zaposlenika Coninga Srećko Vidaček kaže da se radi otprilike o 6,5 milijuna kuna. Po njegovim riječima, u štrajku je ostalo oko 25 zaposlenika te ih je od početka štrajka tvrtku napustilo njih četrdesetak. Vidaček ističe da tvrtka Coning u ovom trenutku ima oko 120 djelatnika.

Osim dogovora o isplati zaostalih plaća, na sastanku je ujedno dogovoreno da će Uprava tvrtke u roku 24 sata donijeti odluku o danima zaposlenika provedenih u štrajku.

Zaposlenici Coninga započeli su sa štrajkom 21. veljače tražeći isplatu plaća koje su u tom trenutku kasnile i više od šest mjeseci. U međuvremenu je otvoren proces predstečajne nagodbe za tvrtku.

Predsjednik Sindikata graditeljstva Kovačević zaključio je da bi budućnost Coninga trebala krenuti u pozitivnom smjeru iz razloga što je došlo do objedinjavanja svih tvrtki iz grupacije u jednu, te je imenovana nova Uprava.

Inače, početkom ožujka varaždinska policija je izvijestila kako u Coningu provodi kriminalističku istragu, ali tada nisu htjeli potvrditi je li istraga uslijedila nakon što su članovi štrajkačkog odbora Coninga poslali DORH-u prijavu protiv Uprave i članova nadzornih odbora.

Iz Sindikata graditeljstva tada su na sastanak zbog neisplate plaća pozivali i bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića kao jednog od osnivača i suvlasnika tvrtke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju