Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radnici Dalmacijavina na pola sata blokirali su splitsku trajektnu luku dok su radnici Adriachema blokirali cestu ispred tvornice.


'Hodali smo po zebri i zaustavili promet u trajektnoj luci. Ovo je samo znak upozorenja da smo spremni blokirati luku na duže vremena. No mi to ne želimo, hoćemo raditi i proizvoditi. Ne želimo blokirati promet, no na to smo prisiljeni. Ispričavamo se svim turistima i građanima kojima je prosvjed poremetio rutinu, no mi nemamo drugog izlaza', kazao je sindikalni povjerenik Dalmacijavina Lukica Bucat dodajući kako radnici još nisu primili plaću za ožujak pa nadalje.

Vezani članci Ministrica Blaženka Divjak (Foto: Igor Soban/PIXSELL) Ministrica Divjak: "Učitelji su na prosvjedu jasno pokazali svoj stav. Ključevi za izlaz iz štrajka su na stolu" Tisuće prosvjetara na prosvjedu (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Tisuće ljudi prosvjedovalo na Trgu: ''Vi ste, premijeru, odgovorni što učenici nisu u klupama i što su učitelji na ulici''

Iako je tvrtki Dalmacijavino prijetio stečaj, postupak je odgođen i trenutačno se razmatraju ponude potencijalnih strateških partnera. Radnici Dalmacijavina trebali su dobiti plaće za ožujak 2011., jedne od tri plaće koje im još uvijek duguju.

Prije nekoliko dana stotine radnika je zauzelo prostorije tvornice u trajektnoj luci koje su već predane Lučkoj upravi. Iseljenje je bio preduvjet privatizacije, no ona ponovno nije uspjela. Država sada kao jedinu mogućnost nudi stečaj, no radnici to ne žele.

U isto vrijeme na drugom kraju grada su radnici Adriachema koji će nakon skupa radnika blokirati cestu ispred tvornice. U Adriachemu je država suvlasnik i radnici već godinu dana ne primaju plaću, čak ni minimalac. Nakon što je prije dva mjeseca odbijen njihov plan restrukturiranja, radnici bez primanja čekaju rješenje svoje sudbine. Iz Vlade i Agencije za upravljanje državnom imovinom nema odgovora što će biti s njima.