Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radnicima prekipjelo

Radnici blokirali Split: Dalmacijavino držalo luku, a Adriachem blokira cestu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnici Dalmacijavina na pola sata blokirali su splitsku trajektnu luku dok su radnici Adriachema blokirali cestu ispred tvornice.

'Hodali smo po zebri i zaustavili promet u trajektnoj luci. Ovo je samo znak upozorenja da smo spremni blokirati luku na duže vremena. No mi to ne želimo, hoćemo raditi i proizvoditi. Ne želimo blokirati promet, no na to smo prisiljeni. Ispričavamo se svim turistima i građanima kojima je prosvjed poremetio rutinu, no mi nemamo drugog izlaza', kazao je sindikalni povjerenik Dalmacijavina Lukica Bucat dodajući kako radnici još nisu primili plaću za ožujak pa nadalje.

Pročitajte i ovo Prosvjed pravosudnih djelatnika Prosvjed pravosudnih djelatnika Policija objavila: Nitko nije tražio intervenciju, postupali smo po protokolu Ivan Malenica nakon prosvjeda Štrajkaši traže ostavku Malenice, a on im je poručio: "Tražimo racionalan pristup"

Iako je tvrtki Dalmacijavino prijetio stečaj, postupak je odgođen i trenutačno se razmatraju ponude potencijalnih strateških partnera. Radnici Dalmacijavina trebali su dobiti plaće za ožujak 2011., jedne od tri plaće koje im još uvijek duguju.

Prije nekoliko dana stotine radnika je zauzelo prostorije tvornice u trajektnoj luci koje su već predane Lučkoj upravi. Iseljenje je bio preduvjet privatizacije, no ona ponovno nije uspjela. Država sada kao jedinu mogućnost nudi stečaj, no radnici to ne žele.

U isto vrijeme na drugom kraju grada su radnici Adriachema koji će nakon skupa radnika blokirati cestu ispred tvornice. U Adriachemu je država suvlasnik i radnici već godinu dana ne primaju plaću, čak ni minimalac. Nakon što je prije dva mjeseca odbijen njihov plan restrukturiranja, radnici bez primanja čekaju rješenje svoje sudbine. Iz Vlade i Agencije za upravljanje državnom imovinom nema odgovora što će biti s njima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene