Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godinu dana rade bez plaće

Vlada priprema kažnjavanje neisplate plaća, a i sama je takav vlasnik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tko ne isplaćuje plaće radnicima, kazneno će odgovarati. Dok Vlada priprema izmjene zakona, sama država pokazala se kao takav vlasnik.

Za rješenje dugogodišnje agonije mole radnici kaštelanskog Adriachema. Primanja nemaju za posljednju godinu dana, a sad već dva mjeseca čekaju da Vlada smisli što će s njima.

Pročitajte i ovo Pregovori oko plaća Loša situacija Traže veću osnovicu plaća, učitelj priznao: "Da me netko pita bih li opet odabrao tu profesiju, mislim da ne bih" Stjepan Topolnjak "Realni zahtjevi" Sindikat zadravstva traži dvoznamenkasto povećanje osnovice plaća: "Sve do sada bilo je nevidljivo u novčaniku"

Nenad Biluš i dalje svaki dan dolazi na posao u Adriachem. Radi u skladištu gdje još dolaze kupci po plastične stolnjake. No kad je dobio plaću, ni ne sjeća se. 'Primili smo plaću mislim negdje u četvrtom mjesecu, to nam je zadnji minimalac koji smo dobili, a on je za sedmi mjesec prošle godine.Odrekao sam se svega čega sam mogao', rekao je Nenad.

Strojevi za proizvodnju su ugašeni prije nekoliko godina, još kad im je zbog dugovanja isključena struja. Prije dva mjeseca odbijen je njihov plan restrukturiranja iako je pronađeno rješenje sa strateškim partnerom. 'Taj program C je trebao zaživjeti, ostalo bi stotinjak ljudi u Adriachemu raditi, došla bi svjetska renomirana firma na ostatak prostora i tu bi radilo par stotina ljudi', tvrdi sindikalni povjerenik Željko Stojak.

'Mi želimo raditi, ne daju nam raditi, kad nam ne daju raditi politika neka odluči. Očito to politika sama može učiniti, neka nas isplate, nek nas eutanaziraju dostojanstveno da ne budemo pokopani kao životinje nego da bar dočekamo smrt manje bolesni', dodao je sindikalni povjerenik Jozo Stipanović, sindikalni povjerenik.

Iz njihove perspektive smiješna im je najava da će neisplata plaća postati kazneno djelo. Premijerka je najavila izmjene zakona već ovaj tjedan na sjednici Vlade. Iz obrtničke komore kritike su već upućene.'Kako ćemo mi isplatiti plaću ako nismo naplatili svoja potraživanja. Ako sam blokiran zbog toga što ne mogu platiti svoja dugovanje prema državi, a istovremeno imam potraživanje dva do tri puta veće, onda nema govora o tome da me može netko kazniti', tvrdi Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a. A radnici Adriashema pitaju hoće li onda i država kazniti samu sebe kao lošeg vlasnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene