Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Karamarko:

'Srbija ne može glumiti mali Haag u ovom dijelu Europe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radna tijela Vijeća Europske unije još nisu raspravljala o otvaranja pregovora sa Srbijom u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava, doznaje se u srijedu iz europskih izvora, a pitanje priprema za otvaranje tog poglavlja maknuto je s dnevnog reda radne skupine za proširenje zbog primjedbi Hrvatske.

Na upit šalje li Hrvatska poruku Srbiji time što još nije dala pozitivno mišljenje za otvaranje pregovora o poglavlju 23 - pravosuđe , Tomislav Karamarko odgovorio je kako će Srbija imati potporu Vlade RH da uđe u EU čije granice trebaju biti što više na istoku.

Pročitajte i ovo Darko Obradović, stručnjak za sigurnost Dramatična potraga Sigurnosni stručnjak o istrazi oko nestale Danke: "Ne bi se otkazivala potraga da se nije dogodio preokret" Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019.

"Međutim, Srbija mora usvojiti sve one standarde koje smo morali usvajati svi mi koji smo pristupali Europskoj uniji. To smo činili u dugim pregovorima koji su nekad bili dramatični. To nije lak proces i pred Srbijom je vrlo težak put. Naravno da mi imamo neke svoje zahtjeve koji su logični. Mi želimo da oni budu kvalitetan član Europske unije, u čemu ćemo im probati pomoći, ali ne na način da popuštamo", istaknuo je Karamarko.

Novinari su pitali hoće li Hrvatska "dati zeleno svjetlo" za nastavak pregovora o poglavlju 23. - pravosuđu prije nego što Srbija povuče sporni zakon o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine počinjene na području bivše SFRJ.

"Srbija tu ne može glumiti mali Haag u ovom dijelu Europe budući da smo imali loša iskustva upravo zbog toga. Ne radimo mi Srbiji probleme, ona sama sebi stvara probleme", odgovorio je Tomislav Karamarko.

Radna tijela Vijeća EU-a još nisu raspravljala o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom

Radna tijela Vijeća Europske unije još nisu raspravljala o otvaranja pregovora sa Srbijom u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava, doznaje se u srijedu iz europskih izvora, a pitanje priprema za otvaranje tog poglavlja maknuto je s dnevnog reda radne skupine za proširenje zbog primjedbi Hrvatske.

Radna skupina za proširenje trebala je u ponedjeljak razgovarati o pripremama za otvaranje poglavlja 23 sa Srbijom, ali je, kako se doznaje, to pitanje maknuto s dnevnog reda, jer je Hrvatska imala primjedbe.

O otvaranju i zatvaranju pregovaračkih poglavlja u pristupnim pregovorima sa zemljama kandidatima odlučuju zemlje članice EU-a konsenzusom.

O tim pitanjima se najprije raspravlja na razini radne skupine za proširenje, koju čine diplomati iz stalnih predstavništava zemalja članica, a njome predsjedava diplomat iz zemlje koja obnaša rotirajuće predsjedništvo.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova prije nekoliko je tjedana postavilo kao uvjete Srbiji za otvaranje poglavlja 23 da mora poštovati manjinska prava, surađivati s Haškim sudom i reformirati pravosuđe, što uključuje ukidanje nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina na području cijele bivše Jugoslavije.

To je ponovio i ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u srijedu prije sjednice hrvatske vlade.
"Jasno je da potpuna suradnja s Haškim sudom mora biti u pregovaračkim mjerilima. Isto tako je vrlo jasno da Srbija ne može biti neka vrsta suca za sve zemlje bivše Jugoslavije za ratne zločine, uključujući i Hrvatsku. To je nedopustivo i to će morati biti dio pregovaračkih mjerila koje Srbija mora ispuniti", rekao je Kovač.

Hrvatska također očekuje, nastavio je, da Srbija ispuni obveze iz međudržavnog sporazuma o zaštiti manjina. "Očekujemo da hrvatska manjina bude zastupljena u narodnoj skupštini i to temeljem zakona kao što to predviđa taj međudržavni sporazum između Hrvatske i Srbije", rekao je Kovač. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene