Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radna tijela Vijeća Europske unije još nisu raspravljala o otvaranja pregovora sa Srbijom u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava, doznaje se u srijedu iz europskih izvora, a pitanje priprema za otvaranje tog poglavlja maknuto je s dnevnog reda radne skupine za proširenje zbog primjedbi Hrvatske.


Na upit šalje li Hrvatska poruku Srbiji time što još nije dala pozitivno mišljenje za otvaranje pregovora o poglavlju 23 - pravosuđe , Tomislav Karamarko odgovorio je kako će Srbija imati potporu Vlade RH da uđe u EU čije granice trebaju biti što više na istoku.

Vezani članci Dijana Hrkalović Pojavile se nove eksplicitne fotografije bivše državne tajnice, za sebe je navodno tvrdila: "Ja sam za njih Einstein" Andrija Jarak Andrija Jarak o 'srpskom svetu': "Najčešće to spominje Vučićev 'službeni megafon'. On na dnevnoj bazi ispali nekoliko ratnohuškačkih izjava"

"Međutim, Srbija mora usvojiti sve one standarde koje smo morali usvajati svi mi koji smo pristupali Europskoj uniji. To smo činili u dugim pregovorima koji su nekad bili dramatični. To nije lak proces i pred Srbijom je vrlo težak put. Naravno da mi imamo neke svoje zahtjeve koji su logični. Mi želimo da oni budu kvalitetan član Europske unije, u čemu ćemo im probati pomoći, ali ne na način da popuštamo", istaknuo je Karamarko.

Novinari su pitali hoće li Hrvatska "dati zeleno svjetlo" za nastavak pregovora o poglavlju 23. - pravosuđu prije nego što Srbija povuče sporni zakon o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine počinjene na području bivše SFRJ.

"Srbija tu ne može glumiti mali Haag u ovom dijelu Europe budući da smo imali loša iskustva upravo zbog toga. Ne radimo mi Srbiji probleme, ona sama sebi stvara probleme", odgovorio je Tomislav Karamarko.

Radna tijela Vijeća EU-a još nisu raspravljala o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom

Radna tijela Vijeća Europske unije još nisu raspravljala o otvaranja pregovora sa Srbijom u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava, doznaje se u srijedu iz europskih izvora, a pitanje priprema za otvaranje tog poglavlja maknuto je s dnevnog reda radne skupine za proširenje zbog primjedbi Hrvatske.

Radna skupina za proširenje trebala je u ponedjeljak razgovarati o pripremama za otvaranje poglavlja 23 sa Srbijom, ali je, kako se doznaje, to pitanje maknuto s dnevnog reda, jer je Hrvatska imala primjedbe.

O otvaranju i zatvaranju pregovaračkih poglavlja u pristupnim pregovorima sa zemljama kandidatima odlučuju zemlje članice EU-a konsenzusom.

O tim pitanjima se najprije raspravlja na razini radne skupine za proširenje, koju čine diplomati iz stalnih predstavništava zemalja članica, a njome predsjedava diplomat iz zemlje koja obnaša rotirajuće predsjedništvo.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova prije nekoliko je tjedana postavilo kao uvjete Srbiji za otvaranje poglavlja 23 da mora poštovati manjinska prava, surađivati s Haškim sudom i reformirati pravosuđe, što uključuje ukidanje nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina na području cijele bivše Jugoslavije.

To je ponovio i ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u srijedu prije sjednice hrvatske vlade.
"Jasno je da potpuna suradnja s Haškim sudom mora biti u pregovaračkim mjerilima. Isto tako je vrlo jasno da Srbija ne može biti neka vrsta suca za sve zemlje bivše Jugoslavije za ratne zločine, uključujući i Hrvatsku. To je nedopustivo i to će morati biti dio pregovaračkih mjerila koje Srbija mora ispuniti", rekao je Kovač.

Hrvatska također očekuje, nastavio je, da Srbija ispuni obveze iz međudržavnog sporazuma o zaštiti manjina. "Očekujemo da hrvatska manjina bude zastupljena u narodnoj skupštini i to temeljem zakona kao što to predviđa taj međudržavni sporazum između Hrvatske i Srbije", rekao je Kovač. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju