Obavijesti Pretražite Navigacija
''Važne su dobre namjere''

Nastavlja se suradnja s Izraelom i SAD-om: Vlada analizira nabavu aviona, bit će i rasprava u Saboru

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija
Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je Vlada u fazi izrade analize zašto nije uspjela nabava višenamjenskih borbenih zrakoplova, te vjeruje kako će biti prigode da se o tome raspravlja i u Hrvatskom saboru.

Bitno je da nisu narušeni odnosi ni sa SAD-om niti s Izraelom, s te dvije zemlje nastavit će se suradnja u obrambenom području, a isto tako s Izraelom u svim dimenzijama gospodarske i poslovne suradnje, rekao je Plenković tijekom posjete vojarni 116. brigade Hrvatske vojske u Pločama.

"Objasnit ćemo naš dojam zašto se to nije dogodilo"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Sanja Šprem dogovor sa sindikatima Plenković objavio koliko će rasti plaće u državnim i javnim službama: "Povišica stiže već u srpnju" Željko Stipić, sindikat Preporod - 2 Nezadovoljstvo sa svih strana Premijer se u ponedjeljak sastaje s nizom sindikata, Željko Stipić poručuje: "Već dva tjedna smo na čekanju"

"Važno je da smo imali dobre namjere, a kad ta stvar dođe u Sabor objasnit ćemo naš dojam zašto se to nije dogodilo", kazao je Plenković novinarima.

"Ima puno informacija koje se puštaju u eter. Jedino je relevantno da je Izrael službeno preuzeo odgovornost da ishodi odobrenje za transfer aviona trećoj strani, a to je Hrvatska. Do toga nije došlo pod uvjetima kako su avioni bili ponuđeni na natječaju. Iz ovoga slučaja ćemo izvući pouke i ići dalje", poručio je Plenković.

Premijer je također izrazio zadovoljstvo što je posjetio vojarnu 116. brigade u Pločama.

Spuštanje vojske u Ploče dobro u sigurnosnom smislu

"Drago mi je što je na inicijativu ministra obrane Damira Krstičevića Hrvatska vojska razmještena u Ploče i na taj način spuštena dalje prema jugu Hrvatske. To je dobro i u sigurnosnom smislu za zemlju, ali isto tako za komplementarni doprinos koji Hrvatska vojska daje civilnim institucijama u sprječavanju elementarnih nepogoda", istaknuo je.

Mi smo danas u dolini Neretve, Pločama, Metkoviću, Opuzenu, Komarni, da vidimo kako je krenuo početak radova na Pelješkom mostu, želimo se upoznati s bitnim aspektima za sve naše sugrađane u ovom dijelu Hrvatske, dodao je.

"Vidjet ćemo što možemo učiniti na boljoj prometnoj povezanosti, zapošljavanju, rješavanju pitanja koja se odnose na gospodarstvo,gospodarenje otpadom, zaštitu okoliša i gospodarske poticaje kroz sredstva iz državnog proračuna i EU-ovih fondova", rekao je Plenković.

Ministar obrane Damir Krstičević pozvao je da se temeljito i odgovorno sagleda cijela kronologija procesa pripreme i provedbe nabave zrakoplova, te da se u smirenoj i argumentiranoj raspravi razjasni situacija.

"Vlada je to pokušala riješiti. Izanalizirat ćemo proces, potpisan je ugovor, nema financijske štete. Hrvatska je postavila sva potrebna pitanja. Vidjeli ste kako izlaze različiti dokumenti, da smo dobivali sva potrebna jamstva", kazao je Krstičević.

"Nema teže stvari nego nabaviti višenamjenski borbeni avion"

"U procesu koji je veoma složen, nema teže stvari nego nabaviti višenamjenski borbeni avion. Vidjet ćemo kompletno sve što se tiče procesa i staviti sve u saborsku raspravu. Puno je dokumenata, izazova i posla", dodao je.

Krstičević je zajedno s Plenkovićem posjetio vojarnu 116. brigade Hrvatske vojske, koja je otvorena u rujnu prošle godine i u njoj je smještena novoustrojena postrojba Hrvatske ratne mornarice - satnija mornaričkog desatnog pješaštva.

Naglasio je da Vlada sustavno jača Hrvatsku vojsku i ulaže u sustav, te da je promijenjen raspored vojske kako bi bili još brži i spremniji pomoći narodu u nevoljama.

"Drago mi je da smo u Dubrovačko-neretvansku županiju povukli vojsku, moćnu postrojbu koja će imati takve sposobnosti da kroz jedan manevar projicira tu sposobnost u bilo koji prostor županije, našeg otočja i priobalja. Za nas su Ploče strateška točka Hrvatske ratne mornarice. Ova postrojba je u funkciji mira i sigurnosti na prostoru Dalmacije", istaknuo je Krstičević.

Premijer podupro izgradnju dnevne bolnice, podvožnjaka i spojne ceste s autocestom

Plenković je u četvrtak u Metkoviću da je tom gradu potrebno poboljšati prometnu infrastrukturu, tj. izgraditi podvožnjak i spojnu cestu s autocestom te bolja zdravstvena zaštita, što uključuje izgradnju dnevne bolnice.

S premijerom Plenkovićem u posjetu Metkoviću bili su ministri Damir Krstičević, Oleg Butković i Milan Kujundžić.

Premijer je rekao kako mu je drago da su se danas sastali s gradonačelnikom Metkovića Daliborom Milanom, čelnicima susjednih općina Kule Norinske i Zažablja i županom Nikolom Dobroslavićem.

"Razgovarali smo o prioritetima za razvoj Metkovića, prije svega o rješenju problema prometne infrastrukture. Podržat ćemo projekt izgradnje podvožnjaka", rekao je premijer. Dodao je da se s ministrom Kujundžićem i predstavnicima građanskih inicijativa razgovaralo o izgradnji dnevne bolnice, što je, istaknuo je, "urodilo dobrim dogovorom i hodogramom da se unaprijedi zdravstvena zaštita ljudi u dolini Neretve".

Okupljenim novinarima ispred Gradske knjižnice u Metkoviću, u kojoj je održan sastanak metkovskih čelnika i premijera, gradonačelnik Milan izrazio je zadovoljstvo sastankom te dogovorom o ključnim projektima za grad i dolinu Neretve, posebice u vezi s izgradnjom podvožnjaka.

"To je investicija od 30 milijuna kuna, a posebno sam zadovoljan dogovorom o izgradnji dnevne bolnice, za koju smo dobili građevinsku dozvolu, i očekujem da će ona biti dovršena 2020. godine", rekao je gradonačelnik Milan.

Također je zadovoljan potporom Vlade u vezi s izgradnjom spojne ceste prema Novim Selima. Taj je projekt vrijedan od pet do deset milijuna kuna, a izgradnjom će se smanjiti udaljenost grada Metkovića od autoceste, rekao je gradonačelnik Milan.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je prije sastanka s gradonačelnicima Metkovića, Opuzena i Ploča te s članovima Inicijative "Sinovi i kćeri Neretve" da će izgradnja dnevne bolnice u Metkoviću, čija je vrijednost procijenjena na 50 milijuna kuna, početi početkom jeseni i najvećim će se dijelom financirati iz fondova Europske unije.

Dnevna bolnica smjestit će se u zgradi bivšeg Općinskoga suda i bit će dio dubrovačke Opće bolnice čiji će specijalisti svaki dan dolaziti u Metković, što će Neretvanima olakšati dijagnostičke pretrage zbog kojih su dosad morali odlaziti u Dubrovnik ili Split, dodao je ministar. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene