Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVE NA JEDNOM MJESTU

Da, i ovo ćete trebati imati jer smo u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski parlament je odlučio uvesti Europsku strukovnu iskaznicu i to će biti jedna kartica sa svim dokumentima koje država priznaje, sa svim znanjima i vještinama i mladima će omogućiti da sa što manje papirologije i što jednostavnije odu raditi u neku drugu zemlju članicu.

Kovčege za odlazak iz Hrvatske, već je jednom spremala. No, Martina Posilović je odustala i to zbog skupe i komplicirane papirologije. 'Diploma, kopija diplome, ovjeren prijevod kopije diplome, prijevod prijevoda diplome – sto papira i sto stvari', kazala je Martina.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković REZULTATI ANKETE Tko će sastaviti Vladu? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj

No, ona će uskoro, uz osobnu i zdravstvenu iskaznicu, zatražiti i europsku strukovnu iskaznicu. Na njoj će biti priznata sva znanja i vještine koje Martina ima, a poslodavcu olakšati da nađe baš takvog radnika. Za to su u Europskom parlamentu glasovali i neki hrvatski zastupnici. 'Cilj ovoga je ojačati zajedničko tržište Europske unije i da se smanje birokratske barijere za mobilnost', kazao je Andrej Plenković, zastupnik u Europskom parlamentu.

>> Zanimanja koja bi mogla postati hit u Hrvatskoj

Sada se automatizmom znanja i vještine priznaju liječnicima, zubarima, medicinskim sestrama, farmaceutima, primaljama, veterinarima i arhitektima.'Meni poslodavac neće dati mjesec i pol dana da ja skupim, ovjerim i prevedem svoje papire, tako da će to definitivno olakšati', kazala je Martina.

No, u strukovnoj će iskaznici pisati i ono što ne služi na čast. 'Sretna sam što smo postigli napredak u zaštiti pacijenata. Sve će članice ubuduće biti informirane. Ako je liječnik dobio otkaz, neće moći raditi u drugoj zemlji članici', kazala je Anja Weisgerber, izvjestiteljica Odobra EP-a.

O odlasku u drugu članicu razmišlja 28 od 100 Europljana.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene