Slučaj bivšeg savjetnika predsjednice Republike, Mate Radeljića, koji je iznio teške optužbe na račun bivše šefice i SOA-e, istraživat će se nadzorom rada tajne službe. O svemu se oglasio i šef Sabora i HDZ-ov glavni tajnik Gordan Jandroković. Predsjednicu brani, a Radeljića nikad otvorenije proziva da je kreator sukoba Pantovčaka i Vlade. Radeljić mu nije ostao dužan.

Galerija


Što se dogodilo na kavi bivšeg savjetnika Predsjednice i šefa kabineta ravnatelja SOA-e? I je li Radeljiću uz prijetnje otkaz dala tajna služba - utvrđivat će se nadzorom.

Vezani članci Gordan Jandroković Jandroković objavio fotku iz mladosti pa komentirao: "Evo što Sabor učini od čovjeka..." Dalija Orešković traži ispriku od Gordana Jandrokovića - 2 Orešković traži ispriku od Jandrokovića jer je oporbu nazvao podkapacitiranom, on poručuje: "Siguran sam da se većina iz oporbe nije u tome prepoznala"

Predsjednik odbora za nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić traži izvješće SOA-e. ''Bilo bi žalosno da SOA kadrovira u uredu Predsjednice'', kaže on.

SOA će morati položiti račune saborskom Odboru. Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost obavit će stručni nadzor djelatnika tajne službe, koji se sastao s Radeljićem. U priču se može uključiti i Vijeće za građanski nadzor tajnih službi, ako dobiju predstavku.

No, potvrdili su za Dnevnik Nove TV - Radeljić je nije podnio.

Iz SOA-e i danas poručuju - radili su po zakonu. A jedna im je od zadaća, kažu, protuobavještajna zaštita najviših državnih institucija. Pa Ostojić iz toga o Radeljiću zaključuje:

''U svakom slučaju da je utvrđena okolnost oko koje je i on opasnost. E pa onaj tko takve ljude dovodi u svoj ured, tko na taj način funkcionira naravno da dovodi u opasnost i sve nas ostale', kaže Ostojić.

S Pantovčaka tek poručuju - Predsjednica je u stalnom kontaktu sa šefom SOA-e Danijelom Markićem. Ali, na konkretan upit - je li od njega tražila očitovanje o prijetnjama, koje spominje Radeljić - nisu odgovorili.

Za Dnevnik Nove TV - slučaj Radeljić komentirao je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. O njegovim optužbama, kaže, nema saznanja, a rad SOA-e hvali. I vjeruje da će Radeljićevim odlaskom stati sukobi Vlade i Pantovčaka.

''Vidljivo je iz svih medijskih napisa da je navedeni savjetnik bio taj koji je poticao sukob između Vlade i Predsjednice države. Sad je jasno da sukobe nije inicirala Vlada niti HDZ, nego da je to bila jedna osmišljena politika, koja je željela izazivati stalne sukobe i napetosti između Predsjednice i Vlade odnosno premijera'', rekao je Jandroković.

Radeljić uzvraća: ''Tko o čemu, Gordan Jandroković o izbornom legitimitetu. Moraš biti velika 'faca' da s 808 glasova postaneš predsjednik Hrvatskog sabora.''

No, i ostali HDZ-ovci brane Predsjednicu. ''Neupitno je da Predsjednica sama postavlja svoje savjetnike i sama ih smjenjuje. Ako gospodin Radeljić ima bilo kakvih elemenata, za koje misli da su upitni - onda sigurno postoje tijela koji to treba prijaviti'', rekao je Ante Sanader.

Živi zid ne vjeruje - ni Radeljiću, ni predsjednici. ''Moje je mišljenje da frakcije unutar HDZ-a prepucavaju ovog časa preko ove afere, ali i preko drugih institucija'', smatra Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida.

Bivša premijerka Jadranka Kosor podsjeća - nikad se nije doznalo zašto je predsjednica inzistirala na smjeni bivšeg prvog čovjeka SOA-e Dragana Lozančića. Ni sada - ne očekuje puno.

''Mislim da je najgore od svega što se ne zna prava istina. Bojim se da se neće ni saznati i da se računa na protek vremena i da će javnost sve zaboraviti'', kaže Jadranka Kosor. No, nadzor kreće i utvrđivat će - jesu li tajne službe, pa i predsjednica prekoračili ovlasti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr