Obavijesti Video Pretražite Navigacija
što kaže odvjetnica

Rad od kuće postao je novo normalno: Saznajte kako zaštititi svoja prava u vrijeme pandemije

Aktualno Galerija Rad od doma, ilustracija - 1 Rad od doma, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Rad od doma, ilustracija - 2 Rad od doma, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Rad od doma, ilustracija - 3 Rad od doma, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mirna Peršić Kučalo, odvjetnica Galerija 1/4 >>
Samoizolacija, rad od kuće, ograničavanje rada ili prekid poslovanja, to su sve problemi s kojima se suočavaju radnici i poslodavci. U nastavku doznajte kako zaštititi svoja prava u vrijeme pandemije.

Rad od kuće je za mnoge postao novo normalno. Novim uvjetima morali su se prilagoditi i radnici i poslodavci. Tako prema zakonu o radu poslodavac može pobliže odrediti mjesto rada radniku pritom poštujući sva njegova prava i rad na siguran način.

Pročitajte i ovo Rad od kuće - 1 Zanimljivi rezultati istraživanja Prije pandemije to je bila rijetkost, a sada je nužnost koju nude tvrtke da bi zadržale radnike: "Posao zbog toga ne trpi" Ilustracija Pitanje produktivnosti i kvalitete Rad od kuće obio joj se o glavu: Poslodavac danima pratio koliko žena tipka i dao joj otkaz

"Pritom naravno poslodavac bi trebao radniku osigurati sva tehnička sredstva za obavljanje rada u prvom redu pri tome mislim na nekakvo prijenosno računalo, mobitel i slično", kaže odvjetnica Mirna Peršić Kučalo.

U obavljanju rada kod kuće poslodavac bi se trebao ograničiti na zadavanje zadataka u sadržajnom smislu koje radnik zaista i može raditi.

"Poslodavac bi se trebao u ovim uvjetima koncentrirati na to da zadaje konkretne zadatke, radne zadatke radnicima odnosno da radnik može obavljati radne zadatke bez obzira na radno vrijeme koje je potrebno da u to utroši. Dakle naglasak bi trebao biti na sadržaju obavljanja radnog zadatka, a ne na vremensko trajanje toga", kaže odvjetnica.

Prava radnika moraju ostati netaknuta i u potpunosti sačuvana. A upravo u tu svrhu država je osigurala sredstva za očuvanje radnih mjesta.

"Dakle svaki poslodavac koji trpi određeni gubitak u poslovanju i koji zadovoljava kriterije da ishodi sredstva za očuvanje radnih mjesta treba aplicirati i ishoditi takva sredstva da bi mogao i dalje zapošljavati svoje radnike", rekla je Perišić Kučalo.

Problem kojeg su radnici najčešće imali u slučaju samoizolacije, bio je prisilno korištenje godišnjeg odmora umjesto bolovanja.

"Radnik ima ima pravo koristiti bolovanje za sve dane trajanja mjere samoizolacije. Ako bi došlo do situacije da poslodavac tretira te dane kao godišnji odmor temeljem nekakve odluke takva odluka bi bila nezakonita. Dakle prava radnika iz osnova godišnjeg odmora ne smiju biti tangirana u slučaju samoizolacije", kazala je.

U slučaju da poslodavac donese takvu odluku radnik bi trebao podnijeti Zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa.

"Dakle na takvu odluku reagirati, podnijeti takav zahtjev poslodavcu. Na taj zahtjev poslodavac treba donijeti određenu odluku bilo da zahtjev odbije ili ga usvoji. Ako ga odbije radnik bi mogao osporavati tu odluku, zakonitost takve odluke u za to odgovarajućem sudskom postupku", kaže odvjetnica.

No, u slučaju naglog prekida poslovanja i potpune obustave rada radnik ipak ne može s uspjehom zaštiti svoja prava.

"S obzirom da su ove izvanredne okolnosti na snazi evo nekih godinu dana u svakom slučaju ako se ovo razdoblje produlji realno je za očekivati da će i zakonodavac morati normirati dakle mijenjati određene propise na adekvatan način kako bi se međusobna prava i obveze između radnika i poslodavca dodatno zakonskim odredbama odredili", zaključila je.

No, kako bi posao bio što učinkovitiji poslodavci i radnici moraju znati svoja prava i na sve nepravilnosti pravovremeno reagirati. 

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene