Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Q groznica je opasna jer oboljeli često ne prepoznaju simptome

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mirjana Hrga je u emisiji 10 do 8 posjetila Pulu, kako bi na licu mjesta provjerila kolika je i postoji li uopće opasnost od Q groznice. Naime, sedam golfera koji su se odmarali i rekreirali u obližnjem odmaralištu, primljeno je u bolnicu sa simptomima Q groznice.

Iako u rijetkim slučajevima smrtonosna, može biti opasna jer u čak 50 posto slučajeva pacijent ne prepoznaje simptome. Simptomi su slični onima gripe: visoka temperatura, teška glavobolja, bol u mišičima i grudima, slabost, konfuznost, grlobolja, trbobolja, osjećaj hladnoće, pojačano znojenje, neproduktivni kašalj, mučnina, povraćanje, proljev.

Pročitajte i ovo Tvrđava Monvidal Teško ozlijeđena Muškarac gurnuo ženu s pulske tvrđave: Pala s visine od pet metara i završila u bolnici Slika nije dostupna Teme iz '10 do 8' u redovnom dijelu Dnevnika Nove TV

Ipak zasada još uvijek nije potvrđeno radi li se u ovim slučajevima o Q groznici.

- Prvi rezultati laboratorijskih pretraga su negativni i ne govore o kakvoj je bolesti riječ, što ne isključuje Q groznicu. Dijagnoza će morati pričekati, naglasila je Dr. Vlasta Skopljak iz epidermiološke službe Pula.

Dijagnoza svakog slučaja može biti otežana zbog razdoblja inkubacije koje traje između 2 do 3 tjedna.

Medijska hajka pokrenuta je protiv vlasnika odmarališta jer su u blizini njegova golf terena i njegove ovce, koje se smatraju izvorom zaraze. Sam vlasnik, Franko Cetina kaže kako je zadovoljan svojim stadom.

- Prije 10 dana bila je inspekcija i vađena im je krv, sve je bilo negativno. Moji gosti su i dalje na imanju i šokirani su ovim optužbama, naglasio je Franko Cetina.

Zanimljivo je što spomenuto stado, danas nije posjetila veterinarska inspekcija. Kako je izjavila Lovorka Tomičić, veterinarska inspektorica, stado je pregledano prije 10 dana i nitko nije kod stada bio jer nema potvrde o Q groznici.

Ima li mjesta panici u zagrebačkom je studiju komentirao Ilija Kuzman, infektolog pri bolnici Fran Mihaljević.

Više pogledajte u video prilogu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene