Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentar iz Sarajeva

Pusić zadovoljna izvješćem EK-a o monitoringu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila jeu Sarajevu kako je zadovoljna izvješćem Europske komisije o monitoringu Hrvatske te je izrazila uvjerenje kako će do 1. srpnja naredne godine biti otklonjene sve uočene manjkavosti i ispunjeni svi uvjeti za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

"Ja sam zadovoljna tim izvješćem", kazala je Vesna Pusić hrvatskim medijima u Sarajevu gdje je sudjelovala na regionalnoj donatorskoj konferenciji o povratku izbjeglica na kojoj je sudjelovao i povjerenik EU-a za proširenje Štefan Fuele.

On je u Sarajevu izjavio kako je dojam Europske komisije da je Hrvatska na dobrom putu i kako se nada da će do sredine naredne godine Zagreb ispuniti sve preuzete obveze. "Mislim da je ovo izvješće pozitivno i da je Hrvatska usklađena s pravom stečevinom EU-a", kazala je Pusić.

Pročitajte i ovo Na kuću Irfana Čengića bačena ručna bomba, ilustracija Očevid u tijeku Šok u Sarajevu: Na kuću načelnika bačena bomba Krešendo: Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Hrvoje Krešić KREŠENDO HRVOJA KREŠIĆA Pikanterije i političke izdaje: "Složila mi se slika da su ga imali u šaci, moj muž je zamalo pao u nesvijest"

>> Pusić: Ne očekujem negativne ocjene u Izvješću

Istaknula je ipak kako su primjedbe navedene u izvješću važne te kako će se i osobno zalagati da se na sličan način radi i nakon ulaska Hrvatske u EU jer se time kontrolira napredovanje ka ciljevima koje si država sama zada. "Svi ovi ciljevi su de facto ciljevi koje smo si mi i sami zadali, koje smatramo važnima i koje želimo realizirati", kazala je Pusić.

O najvažnijim primjedbama iznesenima u izvješću, ocijenila je Pusić, valja ili razgovarati s Europskom komisijom ili pak poduzeti konkretne akcije. Ostale primjedbe, njih tridesetak, drži ministrica vanjskih poslova, uglavnom su tehničke naravi no i one su za Hrvatsku korisne poput onih o sporom prevođenju pravne stečevine EU na hrvatski jezik.

Pojasnila je kako su neki koraci već poduzeti s obzirom da je izvješće temeljeno na stanju kakvo je bilo koncem veljače i početkom ožujka. "Za neke stvari koje se ovdje (u izvješću) spominju su već pronađena i poduzeta rješenja i planiramo napraviti listu tih stvari i u lipnju odgovoriti na jedno po jedno", kazala je Pusić.

EK je u izvješću o monitoringu navela da su "pripreme Hrvatske za članstvo u EU-u na pravom putu", ali je identificirala "ograničen broj pitanja u kojima su potrebni daljnji napori".

EK, među ostalim, izražava zabrinutost zbog prvih koraka nove vlade u vezi s pravilima o sukobu interesa, posebice u pogledu nadzornih i upravnih odbora javnih poduzeća, kaže da Hrvatska treba hitno pristupiti potpisivanju ugovora o privatizaciji Brodosplita i naći rješenje za 3. maj i Brodotrogir, naglašava da pitanje nekažnjivosti za ratne zločine ostaje velikih izazov u Hrvatskoj, te da je potrebno osigurati depolitizaciju i profesionalizam policije. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene