Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pusić: 'Razdoblje do ljeta ključno za pregovore s EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razdoblje do ljeta ove godine ključno je za Hrvatsku, želi li završiti proces pregovora do kraja 2009. godine, a ako u tome ne uspije teško je predvidjeti kad će pregovori uopće biti završeni, rekla je u srijedu u Zagrebu predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesna Pusić.

"Po mojoj ocjeni, ovo je najvažnije razdoblje jer je uvijek razdoblje nakon uklanjanja nečega što EK ili zemlje članice percipiraju kao prepreku najvažnije razdoblje u kojem se može najviše napredovati", rekla je Pusić u izjavi za novinare nakon sastanka Odbora.

Pročitajte i ovo Švedska postaje članica NATO-a gotov trnovit put Nakon dva stoljeća neutralnosti: Švedska postaje članica NATO-a Blokovi na ljevici - 5 SDP ili Možemo! Novi ljubavni trokut na ljevici? Za nju se bore dvije najveće stranke

"Za nas je ključno da do ljeta ispunimo sve uvjete koji su pred nama za otvaranje poglavlja i da ovo razdoblje iskoristimo da se dovedemo u poziciju u kojoj možemo ove godine otvoriti sva poglavlja", naglasila je Pusić, rekavši da je krajnji rok mjesec srpanj kada se održava međuvladina konferencija.

"Ako to ne uspijemo napraviti, nećemo završiti pregovore do kraja 2009. a u tom je slučaju teško predvidjeti kad bismo ih uopće mogli završiti", naglasila je Pusić.

Predsjednica nacionalnog odbora rekla je da je na sastanku glavni pregovarač s EU Vladimir Drobnjak izvijestio kako su u poglavlju 23 - pravosuđe i temeljna prava, završena ili djelomično u izradi tri mjerila te da bi sve moglo biti pripremljeno do kraja svibnja.

Odbor je također dobio podatak da je spremno 21 od ukupno 33 poglavlja, odnosno da su ispunjeni svi uvjeti koji su traženi od Hrvatske, te da postoji prostor da se do ljeta otvori još najmanje 6 poglavlja.

Vesna Pusić također je rekla da je na Odboru dogovoreno kako će se rasprava o poglavlju 19, koje se odnosi na socijalnu politiku, održati na početku travnja te da je potvrđeno da će Odbor početi seriju okruglih stolova o relevantnim temama koji će biti otvoreni za javnost. Prvi okrugli stol održat će se u travnju na temu audio-vizualnih medija, nakon čega će uslijediti tema o zaštiti potrošača i tako redom.

"Na taj će način hrvatska javnost moći pratiti neke detalje pregovaračkog procesa", kazala je Vesna Pusić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene