Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pusić: Prevagnu li glasovi dijaspore moguća institucionalna kriza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Hrvatske narodne stranke- liberalnih demokrata Vesna Pusić rekla je kako bi u Hrvatskoj moglo doći do 'institucionalne krize' prevagnu li na izborima glasovi dijaspore.

'Takva vrsta umjetnog interveniranja u politiku zemlje dolazi do izražaja kao travestija', ustvrdila je Pusić i dodala kako bi to moglo izazvati nezadovoljstvo u Hrvatskoj jer, dodaje, u predizbornoj utrci većina postaje sve tješnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vesna Pusić predsjednica Mreže liberalnih stranaka JI Europe Slika nije dostupna HNS u nedjelju bira novog predsjednika, kandidati Čačić, Posavec i Kapraljević

Pusić je to istaknula na konferenciji za novinare u Zagrebu gdje je HNS predstavio svoju promotivnu kampanju 'Zaokruži i pobijedi' za 1. izbornu jedinicu.

Zamoljena da komentira prijedlog predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da se za predstavnike dijaspore u Hrvatskom saboru simbolično izaberu dva predstavnika iz BiH te Sjeverne i Južne Amerike i Australije, Pusić je rekla kako je reforma načina glasovanja hrvatske dijaspore neosporna.

Podsjetila je kako je HNS ranije predlagao da dijaspora bira članove saborskog odbora koji bi se bavio isključivo pitanjem dijaspore, ali da za to nisu dobili dvotrećinsku većinu.

Pusić zato rješenje vidi u raspisivanju referenduma na kojem bi se građani izjasnili prihvaćaju li dosadašnji oblik glasovanja dijaspore ili ne.

Predsjednica HNS-a očekuje da osvoje najmanje 10 mandata i dodaje kako takvu procjenu temelji na činjenici da su HNS-u na nedavnim mjesnim izborima u Novom Marofu prema anketama predviđali 11-12 posto, a osvojili su 45 posto glasova.

Na upit o mogućoj koaliciji SDP-a i HDZ-a koju zagovara predsjednik Mesić, Pusić je rekla kako bi u tom slučaju HNS bio jedina artikulirana opozicija, ali i dodala kako je to vjerojatno Mesićev način da prekine raspravu o njegovoj pristranosti nekoj od stranaka.

Odgovorila je i kako je poziv predsjednika HSP-a Ante Đapića za koaliciju s SDP-om rezultat bespoštedne borbe na desnici, ali da bi ustreba li HDZ-u, pozvao HSP u koaliciju. Za HNS-u, dodaje, nije prihvatljiva koalicija s HSP-om.

HNS je predstavio i svoju novu promotivnu kampanju 'Zaokruži i pobijedi' kojom želi potaknuti građane da se upoznaju sa stranačkim programima i glasaju na temelju njih. Zato će podijeliti 50.000 letaka i simbolične nagrade: olovke, upaljače i slično, ali i 32 vrijedne nagrade poput tečajeva stranih jezika i informatičkog opismenjavanja, promovirajući tako cjeloživotno obrazovanje.

Akcija traje tijekom naredna četiri tjedna, a svakog četvrtka, petka i subote leci 'Zaokruži i pobijedi' bit će ponuđeni na svim važnijim lokacijama u Zagrebu.

Na konferenciji za novinare bile su kandidatkinje HNS-a 1. izborne jedinice Andrea Zlatar Violić, Morana Paliković Gruden i Alenka Košiša Čičin Šain.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene