Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministrica u Njemačkoj

Pusić: Ne tražimo kraći postupak ili povlašteni pristup, samo pravednu ocjenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je vrlo zadovoljna izvješćem Europske komisije o napretku i namjerava do sljedećeg izvješća ispuniti i preostale zadaće, a od Njemačke očekuje samo pravednu ocjenu svojih postignuća, kazala je u srijedu u razgovoru za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Na pitanje je li bila iznenađena ocjenom predsjednika Bundestaga Norberta Lammerta da Hrvatska 'očito nije zrela za članstvo', hrvatska ministrica je kazala: 'Da, bila sam prilično iznenađena, ne zbog toga što od Njemačke očekujem povlašteni postupak već zbog toga što je ovo bilo najbolje izvješće koje smo od Komisije dobili od početka pregovora u listopadu 2005.'.

Izvješće o napretku Hrvatske, dodala je, pokazalo je 'dramatična poboljšanja u usporedbi s izvješćem koje je Komisija objavila u proljeće'.

'Hrvatska je prva zemlja uopće koja je bila podvrgnuta novom mehanizmu monitoringa EU-a', podsjetila je, dodajući da je Hrvatska, govoreći u postocima, od proljeća do danas, dakle u šest mjeseci, ispunila 80 posto svojih zadaća.

>> Pusić: Hrvatska može ispuniti sve zadaće, ne očekuje popust

'S obzirom da ćemo mi ući u Uniju 1. srpnja a ne 1. siječnja 2013, u proljeće će biti objavljeno još jedno izvješće. Naravno da smo računali na to da ćemo između jeseni i sljedećeg proljeća ispuniti još neke zadaće. S novim izvješćem smo zbog toga jako zadovoljni. Jednako tako veliko je bilo i naše iznenađenje da su neke strane u Njemačkoj to izvješće razumjele kao negativno', dodala je šefica hrvatske diplomacije.

Ministrica Pusić je također ocijenila da je dio njemačkih političara protiv daljnjeg proširenja Unije, te kazala da je od hrvatskog veleposlanika u Berlinu zatraženo da političarima ali i njemačkim medijima objasni hrvatsko stajalište, s obzirom da su neke izjave njemačkih političara jako odjeknule u Hrvatskoj.

'Ministar vanjskih poslova Westerwelle me uvjerio da se njemačko stajalište nije promijenilo. Njemačka će paziti da Hrvatska ispuni sve zahtjeve i sve kriterije, te će se ponašati fer, ako mi to učinimo. Više i ne tražimo. Ne tražimo kraći postupak ili povlašteni pristup, samo pravednu ocjenu', istaknula je.

Upitana očekuje li probleme u njemačkom Bundestagu ili nizozemskom parlamentu, hrvatska ministrica je kazala da u Nizozemskoj ne očekuje nikakve probleme, ako Hrvatska ispuni sve uvjete.

'Donedavno, nisam računala ni na probleme u Bundestagu, sada više nisam potpuno sigurna. U svakom slučaju sve što se u Njemačkoj kaže, uzimamo vrlo ozbiljno i računam na to da će se prema nama ponašati fer', zaključila je.

Njemački Bundestag trebao bi, po najavama, pristupni ugovor Hrvatske i Unije ratificirati u proljeće 2013. godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene