Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće o monitoringu

Pusić: Hrvatska u izvješću ima što pokazati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je prihvatila informaciju o ispunjavanju preostalih obveza iz pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji vezanu uz izvješće o monitoringu koje će biti objavljeno u listopadu.

Važno je da izvješće o našem ispunjavanju preuzetih obveza bude pozitivno, jer trenutno imamo 12 ratifikacija našeg pristupnog ugovora, a očekujemo još devet ratifikacija do kraja godine, istaknula je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Hrvatska Vlada u izvješću ima što za pokazati, jer je pronašla rješenja za neka pitanja koja su se otezala godinama, ustvrdila je Pusić.

Brodogradnju smo mrcvarili šest godina, a sada smo u šest mjeseci našli rješenje i počeli ga provoditi. Povezanost Dubrovnika s ostatkom zemlje smo mrcvarili godinama, nitko nije pomislio kako to financijski riješiti, no našli smo rješenje i napravit ćemo to, kazala je Pusić.

Godinama smo izvještavali o zaostalim neriješenim sudskim predmetima, a Vlada je u šest mjeseci osigurala informatizirano praćenje i konačno imamo točne podatke, dodala je.

Ministrica se osvrnula i na podjelu na dvije statističke regije, koju su kritizirali iz nekih slavonskih županija, podsjetivši kako je ta podjela ispregovarana još za vrijeme pregovora o ulasku Hrvatske u EU.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura" Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu"

>> Vlada objasnila zašto se Hrvatska dijeli na dvije regije

Hrvatskoj će u razdoblju od 2014. do 2020. godine na raspolaganju biti 13,7 milijardi eura iz EU fondova, istaknula je Pusić, tako da nije problem u novcu već u tome što nemamo dovoljno projekata i sposobnosti da ga iskoristimo.

Dosad smo iskoristili tek pola od oko 260 do 300 milijuna eura iz pretpristupnih fondova, a sada smo suočeni s mogućnošću korištenja čak 13,7 milijardi eura, tako da uopće nije vrijeme za svađu tko je zakinut, poručila je Pusić.

Po prvi puta imamo šansu kandidirati projekt navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta za cijelu Slavoniju, ali prvo moramo napraviti taj projekt, dodala je.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić upozorio je da nije mogla opstati bivša podjela Hrvatske na tri statističke regije jer Zagreb i sjeverna Hrvatska ne bi imali pravo ni na jednu lipu iz EU fondova.

Nova podjela znači potpuno ravnopravan tretman cijele zemlje i ravnopravne šanse, a bolje će proći onaj tko više zna i ima veći kapacitet za povlačenje tih sredstava.

Čačić je istaknuo primjer najsiromašnije austrijske regije Gradišće, koja je postigla fenomenalne rezultate u korištenju EU fondova jer je bila sposobna ponuditi kvalitetne projekte.

Neobično je što neki protestiraju da su oštećeni jer su stavljeni u ravnopravan položaj, bilo bi dobro da umjesto plakanja pokažu malo sposobnosti, poručio je Čačić. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene