Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bila na sastanku

Pusić: Golemo egipatsko tržište zanimljivo Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica Vesna Pusić sudjelovala je u srijedu u Kairu, zajedno s ostalim ministrima vanjskih poslova Europske unije i povjerenicom EU-a za vanjsku politku Catherine Ashton, na sastanku s egipatskim predsjednikom Mohamedom Morsijem, na kojem je glavna tema bila oporavak egipatskog gospodarstva u čemu interes za ulaganje i nazočnost na tom golemom tržištu imaju i hrvatske tvrtke, doznaje se iz Ureda glasnogovornika.

Drugog dana boravka u Kairu, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i njezini europski kolege, dvoje europskih povjerenika, za proširenje i trgovinu, te cijeli niz gospodarstvenika su Egiptu predstavili proizvode, usluge i tvrtke koje tamo već posluju.

"Egipat je zanimljiv našim tvrtkama i moramo se pojaviti na tom tržištu jer to nije samo egipatsko tržište od 90 milijuna ljudi, to je ulaz u sjevernu Afriku i u Afriku općenito", rekla je Pusić, istaknuvši da je "nama apsolutno sve zanimljivo, od energetike do poljoprivrede". "Egipatsko tržište je privlačno za sve, a oni su vrlo zainteresirani za investicije", nastavila je Pusić i dodala da je egipatska strana izrazila spremnost za uklanjanje birokratskih prepreka koje stoje na putu oporavka egipatske ekonomije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HRVATI U EGIPTU Agencije su ga izbacile iz ponude, predloženo da radnike osigurava vojska Slika nije dostupna U Rijeci Vesna Pusić održala izvanrednu konferenciju za medije

>> Pusić s kolegom iz Maroka: Granica EU ne smije biti prepreka suradnji

Prema njezinim riječima, samo u posljednjem razdoblju im je turizam pao za 30 posto, a hrvatska strana je zainteresirana za suradnju na tom području. Hrvatsku je na sastanku predstavljao i pomoćnik ministra turizma koji je raspravljao o "definiranju Mediterana kao zajedničke jedinstvene destinacije, naročito za posjetitelje iz udaljenih dijelova svijeta poput Latinske Amerike, Kine i Sjeverne Amerike".

Ministrica je također kazala da je na tom sastanku Hrvatska nastupila i s predstavnikom civilnog društva. "Pokazalo da smo među prvima koji su, u suradnji sa civilnim društvom, nastupili na jednom takvom forumu", nije krila zadovoljstvo Pusić koja smatra da je je nazočnost predstavnika nevladine udruge pokazatelj da se Hrvatska pretvara u "moderno i funkcionirajuće društvo".

Pusić je dan ranije na marginama sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a i Arapske lige o Siriji održala i niz bilateralnih sastanaka s kolegama iz Nizozemske, Velike Britanije, Francuske, Maroka i Tunisa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene