Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasan i samo jedan dim

Testiranje koje će i najokorjelijeg pušača natjerati na razmišljanje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rasprava o zabrani pušenja u automobilima dignula je veliku hajku, ali sa znanstvene strane prijedlog zaista stoji - visoka koncentracija kemijskih spojeva zbijena je u jako malom prostoru.

U dimu jedne cigarete ima četiri tisuća spojeva, u njih se ubraja i ugljični monoksid. Plin bez boje, mirisa i okusa.

Pročitajte i ovo Provjereno - problem nedostatka liječnika - 6 večeras u Provjerenom Patila u agoniji sa slomljenim kukom, jer nije bilo liječnika da je pregleda! Provjereno: Hrvoje Rendulić - 7 Teško obolio Koliko košta ljudski život? Hrvoje Rendulić čovjek je koji se neumorno borio za druge, sada se bori za vlastito zdravlje

Ekipa Provjerenog napravila je testiranje koje će i najokorjelijeg pušača natjerati na razmišljanje o prestanku pušenja. Oni su, naime, mjerili koliku količinu ugljičnog monoksida udišemo u automobilu zatvorenih prozora, u onom u kojem radi ventilacija, ali i koliku količinu udiše putnik na stražnjem sjedalu, a često je to upravo dijete.

„Osoba koja puši izložena određenim koncentracijama monoksida prije će se otrovati s monoksidom nego osoba koja ne puši“, rekao je inženjer Zoran Kovačević koji je pomogao u eksperimentu.

>> Hoće li Hrvatska zabraniti pušenje u automobilima!?

„Naši svi refleksi su sporiji, naše sve reakcije nisu adekvatne. I isto tako dolazi do nikotinske vazokonstrikcije do stiskanja krvnih žila ljudi mogu imati glavobolje“, rekla je pulomolginja dr. sc. Sanja Popović Grle. Pušač unosi velike količine ugljičnog monoksida u organizam, pasivni pušač manje, ali njegov organizam nije navikao na tako nešto.

Ekipa Provjerenog stavila je sondu i na stražnje sjedalo - u zonu disanja putnika na stražnjem sjedalu i zapalili dvije cigarete. Koncentracija je bila još niža, oko 4 ppm-a. To je količina s kojom se nepušač u otvorenom prostoru na zraku ne može susresti. Kabina automobila prostorija je od 2 do 3 kubična metra, u njoj se plinovi brzo rašire od vozačkog do stražnjeg sjedala. Zamislite da je dijete upravo na tom mjestu.
„Ako si ti sjedeći u autu popušio tu cigaretu tvoje dijete je dobilo istu tu količinu cigarete na svoju masu tjelesnu koju ima kao što je dobio odrasli čovjek“, rekla je dr. sc. Sanja Popović Grle.

Tek nakon 12 sati pasivnom pušaču nestat će ugljični monoksid iz organizma, pušaču nikada neće spasti na razinu koja je normalna. Ispitivanje smo radili u velikom automobilu s novom ventilacijom, da je manji i stariji mjerenja bi bila kudi kamo gora. Osim što sama radnja dekoncentrira u vožnji, i vaše tijelo je dekoncentrirano jer jednostavno nema dovoljno kisika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene