Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odvjetnici očekuju pozitivnu odluku

Purda sutra pred sudom: 'Srbija nema valjanih dokaza'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vukovarski branitelj Tihomir Purda, koji se nalazi u zatvoru u Zenici, sutra će biti izveden pred sud BiH.

Branitelji Tihomira Purde uvjereni su kako nema valjanih dokaza prema kojima bi se on teretio za kazneno djelo ratnog zločina te očekuju pozitivnu odluku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Očekuje pozitivan ishod žalbe 'Uvjeren sam da Purda neće biti izručen Srbiji' Slika nije dostupna Odvjetnik Josip Muselimović 'Tražit ćemo da se Purdi sudi u Hrvatskoj'

>> Purdin odvjetnik: Odluku suda očekujem za desetak dana

'Danas je jasno da Srbija ni na ničemu ne može utemeljiti svoj zahtjev, poglavito iz tri razloga. Prvi razlog, Hrvatska je provela istragu i utvrdila da nema dokaza. Veliki razlog je, o kojem će se raspravljati, nadležnost tog istog suda, a treće je da u tom spisu uistinu nema ništa o obrazloženju onog zahtjeva za provođenje istrage koji je još iz 1992, a 2004. obustavljen po vojnom sudu', rekao je za Dnevnik Nove TV odvjetnik Krešimir Krsnik.

'Bijelodano je jasno da, ako i nešto imaju, da su to prethodne izjave, a misli se na izjave date u logoru koje, naravno, ne mogu biti dokaz u sudskom postupku. Dakle, nemaju ništa i mi iščekujemo pozitivno rješenje nadležnog suda BiH', dodao je Krsnik. Dodao je da se ovo sve danas ne bi dpgađalo da je policija obavila taj razgovor.

Krnsnik je rekao i koga smatra odgovornim za cijelu situaciju. 'Vrlo je jasno tko je kriv, dakle, kad se postupa po međunarodnim tjeralicama, a pogotovo kad se radi o ratnom zločinu navodno počinjenom na teritoriju, RH policija je odmah trebala napraviti obavijesni razgovor i bilo bi sve jasno', rekao je Krsnik koji smatra da je policija napravila veliki propust.

Na sutrašnjem će ročištu sudu predočiti dokaze odvjetnik Josip Muselimović. 'Ja sam i od Državnog odvjetništva u Osijeku pribavio sve relevantne dokaze da Purda nije kriv i da nema osnova za njegov kazneni progon', rekao je Muselimović i ponovio kako se Purdine izjave uzete u zatočeništvu, koje su osnova Srbijinog zahtjeva, ne mogu uzeti kao osnova za podizanje bilo kakve optužnice.

Odgovarajuće mišljenje o cijelom slučaju, kazao je Muselimović, Ministarstvo pravosuđa Hrvatske već je dostavilo i Ministarstvu pravosuđa BiH, ali i Sudu BiH pa obrana očekuje da će i to biti važno pri donošenju odluke o zahtjevu za izručenje.

Na sutrašnjem ročištu će biti obavljeno samo saslušanje strana u postupku, a sama odluka bit će donesena naknadno, a za nju nema određenog zakonskog roka u kojem mora biti donesena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene