Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Pupovac: 'Odredba o 0,5 promila je neustavna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac potvrdio je da je, zajedno sa stranačkim kolegama Vojislavom Stanimirovićem i Ratkom Gajicom, svojim potpisom danas dao potporu SDP-ovom zahtjevu za ocjenu ustavnosti novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, naglasivši da je, bez obzira što je SDSS dio vladajuće koalicije, prirodno podržati inicijativu kojom se žele ispraviti neustavnosti u zakonu.

Nakon što su prikupili potpise 60-tak saborskih zastupnika, SDP-ovci su danas najavili podnošenje zahtjeva Ustavnom sudu, a zbog tri sporne odredbe, među kojima i one po kojoj bi se vozačima ponovno dopuštala koncentracija alkohola do 0,5 promila, ali samo u slučaju da ne počine neki drugi prekršaj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napeto između SDSS-a i HDZ-a Opet dvostruke kolone sjećanja u Jasenovcu: "Jedna kolona je želja svih nas, ali za nju moraju biti ispunjene pretpostavke" Otkriven razlog napada na Milorada Pupovca (Foto: Dnevnik.hr) - 3 iznenađujuće OBJAŠNJENJE Napadač na Pupovca otkrio zašto ga je gađao hranom: "Moja je žena sjedila na kavi..."

"Podržali smo tu inicijativu zato što je u tom segmentu (odredba od 0,5 promila) po našem mišljenju, i za vrijeme izglasavanja amandmana na zakon i sada nakon SDP-ove ustavne tužbe, zakon u koliziji s Ustavom. Budući da je zakon u koliziji s Ustavom, ništa nije prirodnije nego da podržimo tu inicijativu", izjavio je Pupovac novinarima u Hrvatskom saboru.

Napomenuo je da je za SDSS sporna, odnosno neustavna samo odredba o 0,5 promila, a da ostatak zakona podupiru.

Zamoljen za komentar SDP-ovih ocjena da je ta neustavna odredba, koju nazivaju "gemištom", rezultat kompromisa između HDZ-a koji nije želio vraćanje odredbe o 0,5 promila i HSS-a koji je na tome inzistirao, Pupovac je rekao kako se u koalicijskim pitanjima "uvijek dobije gemišt", ali da "to nije razlog da se stvara neustavno stanje".

Na novinarski upit smatra li uobičajenim da SDSS izlazi izvan okvira dogovorenog između partnera u vladajućoj koaliciji, odgovorio je kako je njegova stranka i kod izglasavanja zakona podržala amandman SDP-ovca Borisa Šprema da se promijeni sporna odredba, te da o zakonu nije bilo nikakvog dogovora u cijeloj vladajućoj koaliciji, već samo između HDZ-a i HSS-a.

Upitan hoće li SDSS i u budućnosti podupirati oporbene inicijative, Pupovac je odgovorio: "Kako već bude".

Saborski su novinari u međuvremenu doznali i da je SDP-ov zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o sigurnosti prometa na cestama potpisao još jedan zastupnik vladajuće koalicije - zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene