Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tužiteljstvo sumnja da dimnjačar nije utvrdio da je dimnjak tehnički neispravan, pa opskrbljivača nije ni obavijestio da obustavi opskrbu plinom dok se dimovodni objekt ne dovede u ispravno stanje.


Pulsko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv 24-godišnjeg dimnjačara pod sumnjom da je zbog propusta u provjeri ispravnosti dimnjaka u agroturizmu kod Višnjana odgovoran za smrt dvoje ljudi, koji su prije sedam mjeseci umrli nakon trovanja ugljičnim monoksidom.

Vezani članci Policijski očevid, ilustracija (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL) - 7 Tragedija kod Pule: Motociklist sletio s ceste i poginuo Plinska boca i vatrogasci, ilustracija (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Vozač ozlijeđen: U automobilu prevozio plinsku bocu, zapalio cigaretu, pa izazvao – detonaciju

Županijsko tužiteljstvo u ponedjeljak na svojim internetskim stranicama navodi kako 24-godišnjaka sumnjiči da je sredinom srpnja prošle godine, tri mjeseca prije tragedije, obavljajući poslove dimnjačara propustio provjeriti ispravnost i funkcioniranje dimnjaka koji je spojen na plinski kotao.

Na taj način, sumnjaju u tužiteljstvu, dimnjačar nije utvrdio da je dimnjak tehnički neispravan, pa opskrbljivača nije ni obavijestio da obustavi opskrbu plinom dok se dimovodni objekt ne dovede u ispravno stanje.

Ti su propusti navodno kulminirali tragedijom 25. listopada prošle godine, jutro nakon svadbenog slavlja koje se prethodne večeri održavalo u agroturizmu, gdje su Patrik Blaško (27) i Lara Nikolić (22) preminuli u sobi na katu u kojoj su spavali, gušenjem ugljičnim monoksidom koji je izlazio kroz električne instalacije i klima-uređaj.

Pulsko Županijsko državno odvjetništvo stoga 24-godišnjaka tereti za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom.