Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Puljani i esuli obilježili 62. obljetnicu tragedije u Vergaroli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komemoracija u povodu 62. obljetnice tragedije na pulskoj gradskoj plaži Vergaroli kada je, zbog aktiviranja podvodnih mina i eksplozije devet tona eksploziva, poginulo 116 Puljana, a 216 ih je ranjeno, održana je danas je u pulskoj vojnoj lučici Vergaroli.

Skup u spomen na tragediju, koja se dogodila 18. kolovoza 1946., organizirali su pulska Zajednica Talijana i brojne udruge esula iz Italije.

Nakon što su u more bačena dva vijenca u spomen na žrtve te nikada rasvijetljene tragedije, nazočnima se obratio general Silvio Mazzaroli, načelnik tzv. slobodne općine Pula u egzilu iz Trsta, istaknuvši da je cilj okupljanja isključivo odavanje počasti nevinim žrtvama, a ne politikanstvo. Dodao je da se komemoracijom želi dati i doprinos razvoju mirnoga suživota u Puli.

Mazzaroli smatra da se ovom okupljanju, prvi put do sada, daje veći legitimitet, jer je, kako je rekao, službeni Zagreb, točnije Ministarstvo obrane RH, prvi put dopustilo ulazak u vojnu lučicu.

Na komemoraciji su, uz brojne talijanske esule, bili i pulski dogradonačelnik Fabrizio Radin i saborski zastupnik talijanske manjine Furio Radin.

Vijenac na spomen-ploču žrtvama Vergarole, uz pulsku katedralu, postavilo je potom i izaslanstvo kluba istrovenetske kulture "Istria" iz Trsta.

Za tragično poginule žrtve u Vergaroli sinoć je u pulskoj katedrali služena misa zadušnica na talijanskome jeziku, uz nastup pjevačkog zbora "Lino Mariani".

U Trstu je pak, kako prenosi talijanski list " Il Piccolo", Unija Istrana tzv. slobodne provincije Istra u egzilu, najavila za danas poslijepodne, uz nazočnost predstavnika grada Trsta, otkrivanje spomenika dr. Geppinu Michelettiju, koji je nakon tragedije u Vergaroli, u kojoj su mu poginula dvojica maloljetnih sinova, pomagao ranjenima i spasio brojne živote.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene