Premda su ponovljena mjerenja potvrdila da je koncentracija radona u pojedinim dijelovima pulske talijanske osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi" te dječjih vrtića "Delfino" i "Pinguino" i dalje viša od dopuštene iz Grada Pule poručili su u utorak kako su djeca u tim odgojno-obrazovnim ustanovama apsolutno sigurna.


U dijelovima talijanske osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi" te dječjih vrtića "Delfino" i "Pinguino" u Puli je utvrđena veća koncentracija radona od dopuštene. Iz Grada su poručili da su djeca sigurna.

Vezani članci Škola u koroni, ilustracija U škole se vratilo kihanje i šmrcanje, no ove godine uz reakcije vršnjaka: "Upućuju im se kojekakvi komentari. Dijete se osjeća loše, ni krivo ni dužno" Pula čisti ilegalna odlagališta otpada - 2 Pula odlučila prekinuti Sizifov posao: Zbog neodgovornih pojedinaca uvode se rampe i videonadzor - "Čovjek se može i porezati..."

U odnosu na vrijeme boravka u tim objektima doze od radona kojima su djeca izložena niže su, pojašnjavaju, od godišnjih doza koje se smatraju normalnima.

"Briga o zdravlju naših sugrađana, a posebice onih najmlađih, oduvijek je bio i uvijek će biti prioritet ove gradske uprave. Zato i poduzimamo sve što možemo kako bi zaštitili i unaprijedili njihovo zdravlje, a tako je bilo i kad je u pitanju radon", navela je u priopćenju za javnost zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci.

Podsjetila je kako je još u svibnju 2018., nakon što se saznalo za rezultate mjerenja vrijednosti radona u školama Grad reagirao i krenuo s rješavanjem problema. Osnovano je posebno radno tijelo za praćenje rezultata mjerenja u pulskim javnim ustanovama, uspostavljena je suradnja s Laboratorijem za niske radioaktivnosti Sveučilišta u Osijeku, njihovim profesorima i najeminentnijim stručnjacima za radon u Hrvatskoj te je organizirano predstavljanje rezultata predstavnicima roditelja.

Radon utvrđen još prije 6 godina

"Grad je učinio apsolutno sve što je mogao uz suradnju s nadležnim i stručnim tijelima. Danas znamo mnogo više o radonu nego što smo znali prije dvije godine i posebno je značajno što će Grad Pula od 16. do 20. ožujka 2020. biti organizator i domaćin Regionalne radionice o najboljim praksama za smanjenje koncentracije radona u zgradama, a koja je pod pokroviteljstvom Međunarodne agencije za atomsku energiju", stoji u priopćenju.

Dodaje se i kako će ona omogućiti svima koji se bave građevinskom strukom vrijedne spoznaje o metodama ispitivanja, procjene i dizajna sanacije radona koje će kasnije moći primijeniti na stvarnim slučajevima.

Upravo će škola ''Giuseppina Martinuzzi'' biti prva škola u Hrvatskoj i ogledni primjer praktičnog rada na dizajnu sustava za redukciju radona.

Još 2014. utvrđeno je prisustvo radona u tim odgojno-obrazovnim ustanovama te se mjerenja provode kontinuirano. Najnovija su potvrdila kako su koncentracije u pojedinim dijelovima pulske talijanske škole Giuseppina Martinuzzi te dječjih vrtića Delfino i Pinguino opet viša od dopuštenih 300 bekerela po kubnom metru. Srednja vrijednost mjerenja u školi iznosi 537 bekerela po metru kubnom, u vrtiću Pinguino ona iznosi 471 bekerel po metru, a Delfino čak 812 bekerela. (Hina)