Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U povodu Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometa danas su na pulskoj gradskoj tržnici članovi Hrvatske udruge obitelji osoba stradalih u prometu, kao simbol svih poginulih na hrvatskim prometnicama, izložili velik broj cipela.


Naime, kako je tom prigodom istaknula predsjednica Udruge, profesorica Teodora Beletić, u Hrvatskoj je u prvih deset mjeseci ove godine poginulo čak 525 osoba pa je danas na pulskoj tržnici zapaljeno 525 svijeća.

Vezani članci Irena Hrstić - 3 Ravnateljica OB Pula: ''Dolazi nam sve više mlađih pacijenata, čak 10-15 godina mlađi nego u prošlom valu" Pulski akvarij - 3 Tisuće beba u pulskom Aquariumu: "Kao s malom djecom - treba puno ljubavi, pažnje i strpljenja"

"Nažalost, u svijetu svake tri sekunde netko pogine ili teško strada na cestama", rekla je Teodora Beletić. Inače, osnivači Udruge postavili su danas upozorenja na opasnost u prometu i dijelili su HAK-ov materijal "Učinimo ceste sigurnima".

Ujedno se potpisivala i peticija kojom se traže strože kazne za
počinitelje teških prometnih nesreća, a već je prikupljeno više od 9000 potpisa.

Budući da je riječ o ozbiljnome društvenom problemu koji se odnosi na sve, uz poruku 'ne čekajte da se dogodi i vama', molimo sve da nas podupru, a one sa sličnim sudbinama da nam se pridruže, poručila je Beletić.

Inače, Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa u organizaciji
nevladinih udruga obilježava se u Velikoj Britaniji od godine 1993., a UN je 2005. donio rezoluciju kojom se pozivaju vlade svih zemalja da obilježe taj dan treće nedjelje u studenom.