Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pukanić o 'ubojici sa smiješkom' i ucjeni narkodilera zbog kokaina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U podugačkom tekstu u Nacionalu, u kojem detaljno rekonstruira atentat na sebe, Ivo Pukanić je opisao i kako je saznao da njegova supruga Mirjana duguje golemu svotu od 100 tisuća kuna i to, kako Pukanić kaže da mu je rečeno, za kokain.

- Gospodine Pukaniću, devetog travnja 2008. godine vi ste ponovo rođeni. Bila je šansa jedan prema milijun da preživite ovaj pokušaj svirepoga ubojstva. Uviđaj i kasnija policijska ekspertiza su potvrdili da ste vi pokušaj atentata na vas vrlo precizno i točno opisali. Mi se možemo samo smijati svim mogućim glupostima vaših kolega novinara koji su pisali raznorazne bedastoće i pokušali atentat prikazati kao inscenaciju. Mislim da bi mnoge vaše kolege trebalo biti sram, kad mi nakon zatvaranja cijelog slučaja, otkrijemo sve činjenice i pozadinu događaja. Ipak, najvažnije je u svemu da ste vi uspjeli sačuvati živu glavu što se može zahvaliti samo Božjoj providnosti.

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenski Ima poginulih Projektil eksplodirao u blizini Zelenskog: Nikada prije Rusi nisu bili ovako blizu Vladimir Putin ispovijest investitora "Ovo je Putinova lista za odstrel, ja sam na njezinu vrhu. Krenut će u ubilački pohod"

>> Mirjana Pukanić smještena u sigurnu kuću

To mu je, tvrdi Pukanić, u subotu kasno poslije podne, tri dana nakon atentata, rekao visokopozicionirani dužnosnik MUP-a dok je bio na razgovoru u centrali MUP-a u Heinzelovoj. 

Pukanić zatim detaljno opisuje napad na sebe. Piše kako mu je muškarac, koji ga je, tvrdi, namjeravao ubiti, prilazio sa smješkom na licu, a k tome mu se učinio i poznat. No, kako upoznaje mnoge ljude, zaključio je da je i dotičnog muškarca negdje upoznao, ali se nije mogao sjetiti gdje i tko je on pa mu se činilo pristojnim da uzvrati smješak.

No, tada je, piše Pukanić, muškarac izvadio pištolj i rekao mu da će ga ubiti.

Pukanić dalje detaljno razlaže nastavak događanja, navodeći i u detalje opisujući već poznatu verziju događanja - kako je izbjegao metak, zatim kako je napadač pobjegao i sl.

No, Pukanić u istom tekstu iznosi i priču o tome kako je dva tjedna prije, u ponedjeljak 31. ožujka, njegova supruga naredila da joj do sutra ujutro donese 100 tisuća kuna u gotovini, ne želeći objašnjavati što će joj novac, nego mu je, tvrdi, samo grubo odgovorila da ga se to ne tiče te ga je potom, kako kaže, verbalno vrijeđala.

- Kasno navečer, 41 minutu iza ponoći, natjerala je moju kćer da mi pošalje SMS poruku sadržaja "Mama ti kaže da joj treba 100 tisuća kuna", tvrdi dalje Pukanić. 

Tjedan dana kasnije, u utorak 8. travnja, primio je, kaže, od dotad njemu nepoznatog čovjeka poruku kako njegova supruga ima određeni dug koji bi on trebao namiriti, inače bi mu se moglo svašta dogoditi. 

- Kad sam pitao na osnovu čega je taj dug napravila, rečeno mi je, kako je to njen dug prema dilerima kokaina kojima je ostala dužna. Šokiran, ne vjerujući tome što čujem, pokušao sam saznati više, te mi je rečeno kako ona priznaje dug od 17.000 kuna, no oni smatraju da je dug 27.000 kuna te da bi bilo najbolje da ja platim 30.000 kuna i da se sve zaboravi. Pri tome sam upozoren da bi bilo najbolje da platim i da se riješim problema, jer su to nezgodni ljudi, koji bi mogli iskoristiti ono što im je moja žena o meni ispričala. Na to sam se nasmijao i odgovorio: “Samo neka sve objave, moja kći i ja znamo istinu, a to što govori moja žena zaista me ni najmanje ne uzbuđuje.“ Dodao sam neka poruči ucjenjivačima da su se namjerili na krivoga i da mi ne pada ni nakraj pameti da išta plaćam i neka se maknu od žene i puste je na miru da se liječi u bolnici. Nakon desetak minuta razgovora ta mi je osoba rekla neka ne srljam i slučajno ne obavještavam policiju, jer bih se mogao naći u velikoj opasnosti, te ponovila da mi preporučuje da platim i riješim se velikoga problema. A što se tiče moje žene, da se njoj više ne može pomoći, osim da bude prisiljena da spava godinu dana i oslobodi se tog “bijelog sranja“ i nakon toga pokuša medikamentima stabilizirati svoje zdravstveno stanje, piše Pukanić. 

Nakon što je čovjek otišao, Pukanić je, kaže, nazvao Državno odvjetništvo te prijavio prijetnju i pokušaj iznude. 

Mjerodavne institucije, tvrdi, posjeduju dokaze o sadržaju tog razgovora. 

- Sutradan ujutro bio sam kod suprugina liječnika u bolnici i obavijestio ga o saznanjima. Nakon toga otišao sam  na socijalnu skrb, osobama zaduženima za našu obitelj, i obavijestio ih o novim okolnostima koje su, ako su tvrdnje čovjeka koji me posjetio večer prije bile istinite, bacale sasvim drukčiju sliku i na bolest moje supruge. Zatim sam htio otići do Državnog odvjetništva, ali bilo mi je rečeno neka dođem tek oko 14 sati, kad odgovorni budu tamo. Kad sam se vratio u redakciju, obaviješten sam da sa mnom želi razgovarati jedna žena. Zvala je sa skrivenog telefona i rekla da sa mnom treba hitno razgovarati. Nakon desetak minuta bila je u mojoj redakciji. U mojoj sobi predstavila mi se punim imenom i prezimenom i zamolila me za potpunu diskreciju, jer da je njezina glava, kao i moja, u pitanju. Rekla je da je u vezi s jednim od glavnih dilera narkotika u Hrvatskoj i da me želi upozoriti kako je čula neke razgovore iz kojih joj je bilo lako zaključiti da sam u velikoj opasnosti. Otvoreno mi je rekla da joj je se gadi to što njezin partner radi sa svojim prijateljima te da je ovo što rade meni i mojoj obitelji prešlo svaku mjeru. Upravo zbog toga što sam potpuno nevin izvrgnut javnom linču, rekla je, došla me upozoriti tko stoji iza cijele prljave priče o mojoj obitelji i da, kao žena, više ne može gledati kako ti zlikovci manipuliraju mojom bolesnom suprugom i žele preko nje meni uzeti sve što sam napravio u životu. Pri tome mi je napomenula da prvenstveno želi zaštiti moju suprugu, koju treba istrgnuti iz kandži mafije, koja je želi samo iskoristiti i potom kao staru krpu odbaciti i odvesti do kraja u propast. Bio sam šokiran onim što mi je ta žena ispričala u tri minute, što se potpuno podudaralo s ucjenom prethodne večeri. Nakon što mi je objasnila motive dolaska, rekla mi je da je moja supruga pod potpunom kontrolom narkomafije, koja ju je navukla na drogu. Navela mi je sva imena, rekavši da to čini mirne duše, iako je među njima i njezin dragi, jer je to što su učinili s mojom suprugom zločin prema mojoj obitelji. Ispričala mi je kako sustavno od moje supruge već duže vrijeme uzimaju novac, kako su je okružili sa svih strana, pa je kontroliraju čak i sada, dok je u bolnici, piše Pukanić. 

- Osnovni motiv svih medijskih napada i pritisaka na vas je da se dočepaju novca kroz brakorazvodnu parnicu u kojoj bi, prema pričanju vaše supruge, ona dobila pola tvrtke i imutka, koji je navodno, kako im se ona hvalila, velik. Jasno vam je da bi joj to oni brzo sve uzeli, jer je potpuno u njihovim rukama, a njezin dug njima svakog je dana veći. To je klasična metoda, koja funkcionira već godinama, da se približe osobi, navuku je i počnu isisavati novac poput pijavica, do samoga uništenja. Gospodine Pukaniću, ostat ćete vi i vaše dijete, a na kraju i vaša supruga, bez svega. Oni su spremni na sve da ostvare svoj cilj. Kad kažem spremni na sve, to znači čak i ubiti, ako treba, ni to nije nikakav problem, navodi Pukanić navodne izjave te ženske osobe te na kraju članka kaže kako se misli žrtvovati do kraja i da se nada da će se njegovom napadaču, kao i onima koji stoje iza njega, uskoro zalediti osmijeh na licu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene