Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na sjednici Gradskog vijeća Velike Gorice o poplavi, na prijedlog gradonačelnika Dražena Barišića većinom glasova prihvaćeno je 11 mjera za sanaciju šteta na poplavljenom velikogoričkom području.


Tako će se u listopadu u proračunu grada osigurati sredstva u posebnom fondu za pomoć od elementarnih nepogoda za isplatu pomoći stanovništvu pogođenom poplavom. Utvrdit će se visina novčane pomoći i kriteriji za njenu dodjelu. Osigurat će se dodatna sredstva za subvencioniranje gospodarstva i poljoprivrede za subjekte na poplavljenom području te za pojačano održavanje cesta i mostova.

Vezani članci Požega: Poljoprivredne štete nakon tuče - 4 Umjesto rekordnog uroda - rekordne štete. "Nemam ništa, ne znam kako dalje, treba plaćati račune" Tornado u Kini VIDEO Razorni tornado u Kini napravio veliku štetu, u poplavama smrtno stradale 33 osobe

Od plaćanja komunalne naknade za iduću godinu oslobodit će se obveznici koji su pretrpjeli štetu od poplave, a odgodu plaćanja komunalnog doprinosa do godinu dana dat će se stanovnicima na poplavljenom području. Organizirat će se psihološka pomoć za djecu i odrasle s poplavljenog područja; javni radovi, a od Hrvatskih voda zatražit će se izvješće o stanju vodnih objekata.

Prijavljena šteta u 555 kuća

Velikogorički gradonačelnik je podnio izvješće o stanju i poduzetim mjerama za otklanjanje šteta od poplave, a pojedinačna izvješća podnijeli su članovi Stožera za zaštitu i spašavanje, odnosno predstavnici vatrogasaca, MUP-a, velikogoričkog Crvenog križa i td.

Velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić izvijestio je kako je od 2319 kuća u 14 naselja na poplavljenom području dosad prijavljena šteta u 555 kuća. 'Činjenica je da usprkos svim poplavljenim kućama i najvećoj nepogodi koja je u posljednjih 100 godina pogodila naš kraj, nemamo niti jednu ljudsku žrtvu', istaknuo je.

>> Velikogoričko područje: Štetu od poplava prijavilo 435 osoba

'Nasip je puknuo na dva mjesta u Strmcu Bukevskom i Sopi Bukevskoj s tim da je na susjednim područjima na nasipu došlo do prelijevanja, što je bilo nemoguće zaustaviti zečjim nasipima. Razlog puknuća nasipa ne komentiramo jer o tome nemamo dovoljno saznanja, nismo stručni i nije u ingerenciji grada i gradonačelnika', rekao je gradonačelnik Dražen Barišić. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u obrani od poplave i sanaciji poplavljenih područja te brojnim donatorima. (Hina)