Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Izmišljaju razne stvari''

Riskiraju zatvorske kazne: Više od 200 vozača ove godine pobjeglo s mjesta nesreće, psihologinja objasnila razloge

Prometna nesreća/Ilustracija - 1
Prometna nesreća/Ilustracija - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prometna nesreća/Ilustracija - 1 Prometna nesreća/Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prometna nesreća/Ilustracija - 2 Galerija 1/2 >>
I s alkoholom i bez njega, prometne nesreće sve su češće, pogotovo u blagdansko vrijeme. Posebno zabrinjava niz nesreća s teškim posljedicama u kojima su počinitelji pobjegli.

Pregažen policijski službenik ostavljen bez pomoći u Gospiću i koban nalet automobila za osječkog glumca Aleksandra Bogdanovića imaju zajedničku poveznicu – bijeg s mjesta nesreće.

''Ovo je jedna panična reakcija u stresu, emocionalnom stanju kad vi ne možete realno sagledati svoju situaciju, vi ste tog trenutka vjerojatno svjesni da ćete biti uhićeni, da se ne možete sakriti'', objašnjava prometna psihologija Ljiljana Mikuš zašto vozači bježe s mjesta nesreće koju su skrivili.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U 46. godini "Zbogom Sale, uvijek ćemo te se sjećati": Preminuo Aleksandar Bogdanović, glumac osječkog HNK na kojeg je naletio automobil

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Teško ga ozlijedio Automobilom naletio na policajca u Gospiću pa pobjegao s mjesta nesreće

Bježanje s mjesta nesreće i nepružanje pomoći teško ozlijeđenoj osobi kazneno je djelo. Predviđena kazna za to je novčana, ali i zatvorska. ''Ukoliko je samo teška ozlijeda, predviđena je kazna zatvora od jedne do osam godina, a ukoliko je smrtna posljedica jedne ili više osoba kazna zatvora od je od tri do 15 godina'', kaže Boris Skeledžić iz PU primorsko-goranske.

U više od 200 slučajeva vozači pobjegli

No, više od kazni trebala bi proraditi savijest. ''Kazne su velike, samo nažalost sudac vrlo rijetko kad uzima to kao jako otežavajuću okolnost. Ti ljudi izmišljaju razne stvari, da su bili pod šokom i kojekakve stvari koje ih mogu opravdati'', pojasnio je prometni vještak Goran Husinec.

Građani smatraju da za bijeg i nepružanje pomoći nema opravdanja. ''Mislim da ako čovjek ima imalo savjesti da bi trebao stati i pomoći unesrećenom čovjeku'',kaže Petar iz Like. A prometna kultura ono je bez čega vozači na cestu ne bi smjeli. ''To možemo popraviti da učimo djecu od vrtića i škola da moraju voziti polako i, prije svega, da moraju poštivati sve sudionike u prometu'', smatra Husinec.

U čak 204 slučaja ove su godine počinitelji nesreća s poginulim ili ozlijeđenim osobama pobjegli, a da unesrećenima nisu pomogli niti su nesreću prijavili.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene