Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Ivo i Karmela Šarić na klupi za svjedoke

Prvi svjedoci za Fimi Mediju bit će Sanaderovi punac i punica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao prvi svjedoci u aferi 'Fimi media' bit će ispitani punac i punica optuženog bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, Ivo i Karmela Šarić, odlučilo je danas vijeće zagrebačkog Županijskog suda.

Sanaderovi punac i punica na klupi za svjedoke trebali bi se pojaviti 28. svibnja. Njihovo ispitivanje prije rasporeda koji je sastavio USKOK predložio je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović pojašnjavajući da je riječ o starijim osobama narušena zdravlja koji kasnije možda neće moći pristupiti na sud.

Iako se USKOK usprotivio takvom prijedlogu sutkinja Ivana Čalić je zaključila da je riječ o opravdanom zahtjevu obrane.

Nakon Ive i Karmele Šarić, 18. lipnja, kada je po ranijem rasporedu trebalo početi ispitivanje svjedoka, na 'Fimi mediji' bi čak tri raspravna dana trebao svjedočiti Ivan Jarnjak, bivši glavni tajnik i potpredsjednik HDZ-a, prve političke stranke optužene za korupciju.

Nakon njega po jedan dan predviđen je za ispitivanje sadašnjih i bivših HDZ-ovih dužnosnika Branka Bačića (2. srpnja), Jadranke Kosor (3. srpnja), Damira Polančeca (9. srpnja), Marice Glavaš (10. srpnja), Darka Milinovića (16. srpnja) i Biance Matković (17. srpnja).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sukob interesa? Sudac Turudić slavio rođendan sa svjedocima za Fimi mediju Slika nije dostupna Zanimljiv popis svjedoka Što Thompson, Mišo Kovač i Todorić mogu reći o Fimi mediji?

>> Jurak: Barišić je sav novac iz Fimi medije nosio Sanaderu

Suđenje bi se potom prekinulo do rujna kada bi na klupu za svjedoke trebali sjesti Antun Fabek i Robert Jukić (3. rujna) te Marinko Mikulić i Stjepko Boban (4. rujna).

Raspored ispitivanja svjedoka sudsko je vijeće utvrdilo nakon što je dovršeno čitanje opsežne dokumentacije koje je trajalo od 14. svibnja.

Optužnica u slučaju 'Fimi media' ima oko 500 stranica, a cijeli sudski spis više od 60.000 stranica. U njemu je gotovo 14.000 raznoraznih dokumenata, od računa, bankovnih izvadaka i otpremnica do naloga za plaćanje kojima USKOK dokazuje krivnju HDZ-a, Sanadera, bivših HDZ-ovih stranačkih dužnosnika - rizničara Mladena Barišića, blagajnice Branke Pavošević i glasnogovornika Ratka Mačeka te vlasnice tvrtke po kojoj je slučaj i dobio ime, Nevenke Jurak.

Bivši premijer koji se prema optužnici i osobno okoristio za petnaestak milijuna kuna i danas je prigovorio pročitanoj dokumentaciji rekavši da su vještačenja izvođena parcijalno te da je prikazano stanje ne odgovara stvarnome.

Osim Sanadera optužnicu prema kojoj je iz državnih agencija i tvrtki izvučeno oko 70 milijuna kuna odbacili su tek Maček i obrana HDZ-a koji tvrde da je 'crni fond' nastao bez znanja stranačkih tijela. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene