Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijerov govor

Prvi izvještaj o radu Vlade: O čemu će govoriti Milanović?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politička tema tjedna i ovaj je put bio lex Perković, a tjedan ispred nas, mogao bi obilježiti premijerov prvi izvještaj o radu Vlade koji će Saboru podnijeti u utorak.

Premijerov govor, koliko doznajemo, još nije gotov. No, on bi se u svom govoru trebao osvrnuti na sve ono što je radila njegova Vlada od početka mandata, a govorit će i o planovima koji su ispred njih.

Pročitajte i ovo Branko Bačić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV GOST DNEVNIKA NOVE TV Hoće li na dan izbora moći raditi trgovine, tržnice, frizerski saloni...? ''Stvorili smo probleme, tamo gdje ih nije trebalo biti" Hrvatski sabor Ususret izborima Koalicijski partneri dogovorili raspuštanje Sabora: Doznajemo datum

>> Milanović o 'lex Perković': Hrvatska Vlada se ne kocka! Nisam sklon kocki

U svakom slučaju, taj će govor biti održan u vrijeme kada su gospodarski pokazatelji izuzetno loši, u vrijeme kada je kreditni rejting i dalje u padu, nezaposlenost visoka, i na gospodarskom planu, osim fiskalizacije, teško je naći nešto čime se vladajući mogu pohvaliti.

Premijeru će moći odgovoriti predstavnici klubova i to replikom od dvadeset minuta. Oporbenjaci su spremni, pa nema sumnje da će utorak u Sabornici biti žustro. Zoran Milanović govorit će sat vremena. Izaći će pred zastupnike i podnijeti izvješće o radu svoje Vlade. I to prvi put.

Replicirat će mu moći samo klubovi zastupnika. Hoće li 'popravljati' dojam, uz pregršt važnijih tema, i kakvu će poruku poslati javnosti, oporba kaže, nije ni važno. Očekuju, tvrde, 'upiranje prstom' i traženje krivaca.

'Govor pun alibija za vlastite neuspjehe, i optužbi da je netko, i unutrašnji i vanjski neprijatelj kriv za njihovu nesposobnost u svakom pogledu, a najtragičnije u gospodarskom', kaže Đuro Popijač, saborski zastupnik HDZ-a. Ono što radi vlada, uvjeravaju sindikati, ne zaslužuje pljesak.

'Kako i na koji način je predsjednik Vlade do sada govorio javnosti i kako se obraćao i što se poslije događalo, najbolje da šuti. I najmanje štete imamo kad predsjednik Vlade ne govori ništa i ni o čemu', smatra Krešimir Sever, predsjednik NHS-a. Premijer, ističe šef laburista, treba ponuditi konkretna rješenja.

'Ne bi bilo dobro da se bavi ideološkim temama, istražnim povjerenstvima, ustavnim promjenama, udbašima i Vivian Reding, jer od toga nitko nema koristi. Očekujem da će ponuditi viziju gospodarskog razvoja, posebice industrije', kaže Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista.

A baš za razvoj industrije, strategija još nije napravljena. 'Hrvatskoj nedostaje bilo kakva vizija razvoja i obnove industrije, a bez toga novih radnih mjesta neće biti', rekao je Lesar. Napisane su zato druge strategije, poput one o razvoju zdravstva ili, najnovije, školstva.

'Strategije ne služe da skupljaju prašinu ili da se kada budu napisane promoviraju neki politički čelnici', rekao je Popijač. Služe da bi se provodile, a to u nas, po svemu sudeći, nije slučaj. Jedino što je u Hrvatskoj u plusu jest turizam. Sa strategijom ili bez nje, u ovom slučaju ne treba smetnuti s uma i fiskalizaciju, ali i niži PDV. Tako da je, i u ovom slučaju, na sam rezultat u turizmu, najmanje utjecaja imala strategija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene