Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 7:04h počelo ljeto!

Oboružajte se strpljenjem, kreću gužve na cestama: Na Lučkom kolona od 12 kilometara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U 7:04 sata i službeno je počelo ljeto! Pred nama je produženi vikend, a kreću i prometne gužve - donosimo savjete HAK-a za što ugodniju vožnju! Uživajte u vikendu!

ŽELIMO VAM SRETAN PUT, A AKO NAIĐETE NA VELIKE GUŽVE ILI ZANIMLJIVE SITUACIJE SNIMKE NAM POŠALJITE NA MAIL moj.report@novatv.hr

Pročitajte i ovo Ilustracija HAK Prometna nesreća na zagrebačkoj obilaznici Sunčano vrijeme VREMENSKA PROGNOZA Kakav nas vikend očekuje? Doznajte u prognozi meteorologa Dnevnika Nove TV

Ljeto nam je u pratnji prigodno visokih Celzijusa pristiglo u 7:04 ujutro! Dubrovčani su se probudili uz najvišu temperaturu zraka, dolazak ljeta dočekali su uz 30 Celzijusa. Isti je broj Celzijusa izmjeren u nizu hrvatskih gradova - uz plus 27 probudili su se Komiža, Hvar, Lastovo, Makarska, Poreč, Rijeka, ali i Varaždin i Osijek. U Zagrebu je u 7 ujutro izmjereno 26 Celzijusa, dok se Zadrani probudiše na ugodnih 24 C stupnjeva.

>>Uskoro nam stiže osvježenje - doznajte kada!

Prvi službeni dan ljeta prevladavat će pretežno sunčano i vruće vrijeme. Sredinom dana i poslijepodne u unutrašnjosti slab do umjeren razvoj oblaka. Vjetar uglavnom slab do umjeren jugozapadni, u Dalmaciji zapadni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura većinom između 29 i 35 °C.

Pretežno sunčano i vruće prognoziraju nam i za subotu, u unutrašnjosti uz umjeren razvoj oblaka mogući su lokalni pljuskovi i grmljavina. U nedjelju zamjetnije osvježenje i mjestimice pljuskovi i grmljavina. U ponedjeljak - ugodna svježina, povremena kiša i pljuskovi.

Na Jadranu će doći do zamjetno manja promjena vremena. Od nedjelje malo svježije i tek mjestimice pljusak ili neverin. Puhat će umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak.

STANJE U PROMETU:

 

Na zagrebačkoj obilaznici kolona vozila koja se usporeno kreće od čvora Buzin u smjeru naplatne postaje Lučko duga je oko jedan kilometar, a od čvora Jankomir prema naplatnoj postaji Lučko oko četiri kilometra.

Pojačan je promet i na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka. Kolona vozila koja se kreće od čvora Rugvica prema istoku duga je oko pet kilometara.

Na autocesti A4 Zagreb-Goričan promet ide usporeno preticajnim trakom kod 92km u smjeru Zagreba, zbog lakše prometne nezgode.

Zbog radova, zatvorena je državna cesta D1 između Udbine i Gračaca, a obilazak je dionicom Udbina-D522-Gornja Ploča-ŽC5165-Sveti Rok-D50-Gračac.

Pojačan je promet na graničnim prijelazima Bregana, Macelj i Metković na ulasku, a Plovanija, Kaštel i Rupa u oba smjera.

Pojačan je promet u trajektnim pristaništima prema Cresu, Rabu i Pagu te u lukama Zadar i Split.

 

Prometna prognoza  - preporuke HAK-a

Hrvatski autoklub objavio je prometnu prognozu za predstojeća dva vikenda.

Dva će državna praznika, Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, i Dan državnosti, 25. lipnja, brojni građani spojiti u produženi vikend. Turistička je sezona započela, pa u HAK-u očekuju  gust promet na cestama i znatno veće kolone domaćih i inozemnih vozila.

Prometne se kolone očekuju danas u kasnijim poslijepodnevnim i u subotu, 22. lipnja, u jutarnjim satima, povremeno tijekom čitavog dana, jer subotom su uobičajene smjene gostiju. Stoga se najveće gužve očekuju na graničnim prijelazima Macelj, Bregana, Kaštel, Rupa, Pasjak, Plovanija, Metković i Goričan.

Također će gužovito biti na autocestama A2 i A4 i nastavno na A1 i A6, te prilaznim cestama jadranskoj obali, odnosno na A3, kroz Posavinu. Dionica autoceste A1, Zagreb-Karlovac-Bosiljevo II, mogla bi već na početku turističke sezone biti s rekordnim brojem prolazaka motornih vozila.

Naravno, val turista osjetit će, osim Zagreba i na naplatnim postajama Zaprešić i Ivanja Reka, na zagrebačkoj i riječkoj obilaznici, kao i prilazima Puli, Rijeci, Zadru i Splitu, odnosno u trajektnim lukama Split, Zadar, Prizna, Stinica, Valbiska, Rijeka.

Zabrana prometovanja za teretna vozila

I dok mnogima dva praznika u lipnju donose dane odmora, prijevoznicima padaju najnezgodnije. Jer, teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona, imaju zabranu vožnje uoči praznika, u petak (21.6.) od 15 do 23 sata, u subotu (22.6.) od 4 do 14 i nedjelju (23.6.) od 12 do 23 sata, te u ponedjeljak (24.6.) od 15 do 23 sata, odnosno u utorak (25.6.) od 14 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: D8 (Jadranska magistrala), D9 (Metković-Opuzen), D21 (Kaštel-Kanfanar), D66 (Pula-Labin-Opatija), D23 (Žuta Lokva-Senj), pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja.

Gužve očekivane i pri povratku s produženog vikenda

Zadnjeg dana produženoga vikenda, povremeno gust promet očekuje se u poslijepodnevnim i večernjim satima u utorak 25. lipnja zatim, u jutarnjim satima u subotu 29. lipnja, kao i u poslijepodnevnim satima u nedjelju 30. lipnja u smjeru unutrašnjosti, odnosno sjevera.

Posebice će se gust promet osjetiti na autocesti A1, na prilazima naplatnim kućicama u Lučkom i Zagvozdu, zbog tunela Sveti Ilija kroz Biokovo, na A3, kod Ivanje Reke, te na A2, Zagreb-Macelj, od Jankomira do Zaprešića i na naplati Trakošćan.

Povremeno, vrlo gust promet imat ćemo na Istarskom ipsilonu, od Mosta Mirna odnosno od Buja do granice i od Pule do Vodnjana, te na D8, Jadranskoj (posebice od Omiša do Kaštela i D1, Ličkoj magistrali uglavnom od Korenice do Karlovca.Kao i od Makarske rivijere na dionici ceste Dubci-Šestanovac, odnosno prema autocesti A1.

Radovi na cestama

Zbog radova, na nekim vitalnim dionicama vozit će se obilazno iz uz čekanja na gradilišnim semaforima.

Primjerice, do 31. srpnja, dionica Ličke magistrale (D1) između Udbine i Gračaca za sav je promet zatvorena pa se mora obilazno: Udbina-Gornja Ploča-Sveti Rok-Gračac i obratno. A na Jadranskoj magistrali (D8) kroz Novi Vinodolski vozit će se u kolonama cijelo ljeto.

Teško je savjetovati kojom cestom voziti, primjerice, u smjeru mora, no iskustvo govori kako je, zbog gužvi i dnevnih vrućina, najbolje krenuti ranije i u ranim jutarnjim satima odnosno tijekom noći.Prije putovanja obvezno prekontrolirati stanje vozila, tlak u gumama, akumulator, ulja i druge tekućine. Voziti bez nervoze, ponijeti dovoljno osvježavajućeg pića i hrane, potrebne lijekove.

Od 0 do 24 sata HAK je uz vozače: za pomoć na cesti telefonski broj je 1987, a 062 777777 za informacije o stanju na cestama.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene