Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prva 'pametna' zgrada u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Pametna' zgrada u Zagrebu potpuno je opremljena optičkim telekomunikacijskim kabelima, koji stanarima omogućuje korištenje svih digitalnih usluga.

Mozak cijele tehnologije smješten je u maloj kutiji u predsoblju, a stanarima, osim jedinstvenog priključka za telefon, internet i televiziju, omogućuje nadzor i upravljanje preko interneta kućanskim aparatima, alarmima, sigurnosnim kamerama i ostalim.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vrijedan 300.000 eura Obiteljski posao: EU će im financirati čak 57 posto projekta! Slika nije dostupna 'Što vas to briga?' Zamislite da vas kod kuće dočeka OVO!

Samo optička tehnologija omogućuje protok neograničene količine informacija brzinom od 10 megabita u sekundi. Tako će svi stanari, moći na svoje računalo priključiti digitalne strojeva za rublje i hladnjake, koji već postoje na tržištu, sigurnosne kamere, alarme te iz bilo kojega kraja svijeta preko kompjutora nadzirati što se zbiva u njihovu domu.

Stanari koji ugrade kvalitetnu kameru na svoje računalo kada se pokrenu i liječničke usluge na internetu, moći će iz svoje sobe razgovarati s dobrim liječnikom na drugom kraju svijeta.

Postavljanje optičkih kabela u zgradu stajalo je tisuću eura po svakome od 120 stanova, koji su površine od 39 do 180 četvornih metara (u prodaji je još osam stanova po 2200 eura za kvadrat). Ugradnja optičkih kabela u starije zgrade stoji također tisuću eura po stanu, no vlasnici moraju izdvojiti i za provođenje kabela po zidovima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene