Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prva narkoza u Hrvatskoj, pet mjeseci nakon Bostona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije 160 godina u Zadru je obavljena prva operacija uz etersku narkozu u nas, i time zapravo u Hrvatskoj započinje povijest anesteziologije, obznanio je u povijesno-medicinskom osvrtu o prvoj eterskoj narkozi 1847. godine dr. Marko Jukić u glasilu Hrvatske liječničke komore (HLK).

Prvi je javno demonstrirao uporabu etera za narkozu William Thomas Green Morton u Massachusetts General Hospital u Bostonu 16. listopada 1846.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Teški mjeseci Evo na koji način država pomaže obrtnicima Slika nije dostupna Zlouporaba položaja i ovlasti Uskok podigao novu optužnicu protiv Mladinea

Pet mjeseci nakon tog svjetskog događaja, a dva do tri mjeseca nakon Londona, Pariza i Beča, u Zadru su kirurzi Cezar Pellegrini-Danieli, Jerolim Definis i Toma Fumegallo, uz pomoć Ivana Bettinija, 13. ožujka 1847. obavili prvu operaciju u eterskoj narkozi jedne osamdesetogodišnjakinje, stoji u članku dr. Jukića.

Dva mjeseca kasnije na red je došao Dubrovnik, tri mjeseca kasnije Split, pet mjeseci kasnije i u Sisak. Autor nije pronašao podatke o prvoj narkozi u Zagrebu.

U 19. stoljeću za narkozu su korišteni uglavnom eter i kloroform. Prema podacima HLK-a za 2006. godinu, u Hrvatskoj su registrirana 492 liječnika specijalista anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja te 143 specijalizanta.

Anestezijom se u nas bavi 417 liječnica i 218 liječnika. Na jednog anesteziologa dolazi 8840 stanovnika ili 6850, ako se uključe i specijalizanti.

U Hrvatskoj postoje tri klinike, tri zavoda, jedan odsjek za
anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje. Za izvođenje
anestezije priređeno je 286 operacijskih dvorana.

Nažalost, upozorava dr. Marko Jukić, još uvijek sve nisu propisno opremljene. A od zadrarske "eterske narkoze" prošlo je više od stoljeća i pol...

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene